FTI iflası: Alacaklı otellerin umudu sigorta fonu nasıl çalışıyor

Almanya’nın en büyük 3. Grubu FTI Touristik’in iflas ile başta toplam müşterilerinin yarısını gönderdiği Türkiye olmak üzere İspanya ve diğer ülkelerdeki otellerin birikmiş alacaklarının nasıl tahsil edileceği tartışılırken gözler Alman Seyahat Sigortası Fonu’nda ( Deutsche Reisesicherungsfonds GmbH, DRSF).
Bu noktada merak edilen iki konu var.
Birincisi Fon’da FTI’nin yatırdığı toplam para ne kadar. Zire ödemeler buna göre yapılacak. İkincisi Fon’un öncelikli olarak tüketiciler ile ilgili yapacağı ödemelerden sonra kendilerine ödenecek bir para kalacak mı?
Almanya Federal Hükümetinin, 2019’daki Thomas Cook iflası üzerine paket tur satın alan tatilcilerin tur operatörünün olası iflasına karşı korunması amacıyla alınması zorunlu olan sigorta fonu Kasım 2021'de kuruldu.
Almanya'daki cirosu 10 milyon Avro üzerinde olan paket tur operatörlerinin sigorta yaptırması gerekiyor.
FTI’nin yapılmış satış ve rezervasyon için fona 200 milyon Avro yatırdığı açıklanmıştı. Buna göre fonda öncelikle tüketiciler için olmak üzere kullanılabilecek para 200 milyon Avro.
Yasaya göre sigorta fonu ödemelerde öncelik tüketicilerin. İsteyen tüketici yaptığı erken rezervasyonu iptal edip ödediği parayı geri isteyebiliyor. Fon bunu karşılamak zorunda.
Şimdi başta TUI olmak üzere harekete geçen tur operatörleri tüketicilerin rezervasyonlarını iptal edip paralarını geri almak yerine onlara çeşitli olanaklar sağlayan programlar sunarak müşterileri kendi operasyonları ile tatile gitmeye çağırıyor.
Otellerin ne kadar alacağı var, nasıl tahsil edecek
FTI iflasında tüketiciler açısından durum bu iken otelciler için durum karışık ve alacakların tahsili zor.
Fon, şirketin yatırdığı paradan tüketiciler için yapacağı ödemelerden artarsa otellere ödeme yapıyor.
Bunun için oteller şirketten alacaklarını gösteren belgeleri iflas eden şirketin tasfiyesini yönetmek üzere atanan yöneticiye sunup alacağının ödenmesi talebinde bulunuyor.
Bu uzun zaman alıyor ve karışık işlemler gerektiriyor. Bu da tamamlandıktan sonra sigorta fonu tüketiciler için yaptığı ödemelerden geriye bir para kalmışsa alacaklı otellere oluşturduğu ölçü ve önceliklere göre dağıtıyor.
Bunun pratik sonucu ise otellerin fiilen alacaklarını alamaması ile sonuçlanıyor.
Bu durum 2019 yılında iflas eden Thomas Cook olayında yaşandı.
Thomas Cook olayından sonra Almanya’da iflas durumunda izlenecek yol ve alınacak önlemler konusunda aralarında Sigorta Fonu’nun da olduğu çeşitli düzenlemeler yaptı.