• 25 Kasım 2022 10:43
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

IATA Başkanı Nane: “Serbest piyasa havayolları için geçerli değil”

Bu haberi dinleyin
25 Kasım 2022 IATA Başkanı Nane: “Serbest piyasa havayolları için geçerli değil”

IATA Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Nane,in ana taşıyıcısının sektörü olduğunu belirterek “Eksilen her hava yolu Türkiye’ye gelen misafirlerin azalması demektir” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalya Lara Aska Otel’de gerçekleştirilen 12. Uluslararası Resort Kongresi’nde konuşan Nane, Türkiye’de büyük çoğunluğun ve iştiraklerinde olmak üzere toplam 558 uçak olduğunu belirterek “Eksilen her hava yolu Türkiye’ye gelen misafirlerin azalması demektir.nı şey otel için de geçerlidir. Türkiye’de en dikkat etmemiz gereken şey hava yolu şirketlerini yaşatmak olmalı. Özellikle dezamanlarında bunu yapmaya özen göstermeliyiz. Kalanlar bizimdir anlayışı bizim sektörümüz için geçerli değildir. O nedenle serbest piyasanın kuralları bizim için geçerli değil” dedi.

Tarihte alışık olmadığımız kriz

Sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında öz kaynağın ana besleyicisinin kârlılık olduğuna dikkat çeken Mehmet Nane “Bu son iki yılda kar bitti. 2022 bizi kurtaracak dedik. Ama olmadı. sektörü 2020 yılında yaklaşık 400 milyar dolar kayıp yaşadı.” ifadelerini kullandı.

Nane konuşmasına şöyle devam etti :

“Dünya tarihinin alışık olmadığı bir krizle karşı karşıyaydık. 41 ülkenin sektörü hâlâ 2019’u yakalayamadı. 41 ülkenin sektörü 2019 yılı verilerine göre oluşturulan senaryoda beklentinin altında kaldı. Bu göre 41 ülkenin havacılığı iyi senaryoya göre 2023, kötü senaryoya göre ise 2024 yılında 2019 seviyesine ulaşacak. Ama Türkiye’de sektörü gelirde 2022 yılında 2019’un üstüne çıktı. Ancak yolcu sayısında 2019’un gerisinde.

Giderlerin yüzde 85’i dövizle

Havacılık sektöründe çok ciddi sıkıntılar var. Global enflasyonun bizi etkileyen tarafı akaryakıt fiyatları. Petrol fiyatlarında oynaklık çok yüksek. Biz bu yıl 22 uçak alacaktık. Bugüne kadar bu uçakların 14’ünü teslim alabildik. Aralıkında 3 uçak daha gelecek. Bugün Kasımının 24’ü ve bizim aralıkta gelmesi gereken uçakların tarihi bile belli değil. 

Bir diğer konu finansmana ulaşama sıkıntısı. Biz finansmana ulaşamıyoruz. Yurt içinde biz kullanamıyoruz. Birçok sektör de bizim gibi. Giderlerin yüzde 85’i dövizle olan bir sektör. Sadece maaşları TL ile ödüyoruz. İstanbul-Antalya uçuşundaki hava sahası kullanmayı, havalimanı, pist kullanımını dövizle ödüyoruz.”