İBB, İpek Yolu ülkelerini turizm ekseninde İstanbul'da buluşturdu

Binlerce yıllık ticaret kervanlarının geçtiği İpek Yolu şehirlerinin temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İpek Yolu Şehirleri Uluslararası Turizm İttifakı Konferansı’nda buluştu. “Visit İstanbul” sloganıyla tanıtımlar ve organizasyonlar yapan İBB Kültür Dairesi Başkanlığı Turizm Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 14 ülkeden 22 şehir, 60 turizm elçisi ve yüzlerce sektör temsilcisinin katıldığı organizasyon, Hilton Istanbul Convention Center’da gerçekleşti.
İlk ticaret yolu turizme kazandırılmalı
Günümüzde 1.4 milyar nüfusa sahip olan Çin’den başlayıp, Avrupa şehirlerine kadar ulaşan İpek Yolu güzergahında turizmi canlandırmak amacıyla planlanan konferansta İstanbul, en önemli şehir olarak gündeme geldi.
İlk olarak Çin’in Jingdezhen, Hangzhou ve Fuzhou şehirlerinde düzenlenen üç farklı organizasyondan sonra ilk defa Çin’in dışında düzenlenen organizasyonda; İpek Yolu güzergahında turizm potansiyelinin arttırılması, ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi, geçmişe dayanan kültürel bağların güçlendirilmesi konularına öncelik verildi.
UNWTO Onursal Genel Sekreteri Francesco Frangialli, 1994 yılından bu yana İpekyolu’nun günün şartlarına uygun olarak yeniden hayata geçirilmesi için çalışıldığını belirtti.
İpekyolu’nun iki ülkesi Çin ve Türkiye
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Wan Tin ve Çin Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong ise konuşmalarında İpek Yolu vizyonunun turizm sektöründe canlandırılması sonucunda bu güzergahtaki ülkelerin büyük kazancalar sağlayabileceğini belirterek, Çin ve Türkiye’nin kültürel miraslarının zenginliklerinin karşılıklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylediler.
Wei Xiaodong, Türkiye’nin önemli bir turizm ülkesi olduğunu belirterek işbirliklerinin ticari gelişmelere önemli katkı yapacağını söyledi. Tarihi İpekyolu’nun yeniden canlanmasının ülkeler arası sosyal ve kültürel alanda katkı yapacağını bildirdi.
İpekyolu’nun orta noktası İstanbul
Konferansta konuşan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yeni süreçte İpek Yolu güzergahının özellikle başlangıç noktası Çin, orta noktası İstanbul ve son noktaları Avrupa’nın önemli başkentleri arasında modern turizm çalışmalarının geliştirilmesine değindi.