• 08 Aralık 2023 12:13
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Kapadokya'da 36 yıl önce başlayan hava balonculuğu turizmin lokomotifi oldu

Bu haberi dinleyin
08 Aralık 2023 Kapadokya'da 36 yıl önce başlayan hava balonculuğu turizmin lokomotifi oldu

 

Kapadokya'da 1987'de yabancı firmanın tanıtım uçuşuyla başlayan sıcak hava balonculuğu, bugün 632 pilotla günde yaklaşık 3 bin 700 kişinin gökyüzüne çıkarıldığı bir sektöre dönüştü.

Tanıtım etkinliği çerçevesinde 36 yıl önce ilk kez sıcak hava balon uçuşu yapılan Kapadokya'da, 1990'da Fransız bir firma tarafından turistik amaçlı ticari uçuşa başlandı.

İlk yıllarda yabancı pilotların gerçekleştirdiği tur aktiviteleri, sonrasında yöredekicilerce sektöre kazandırılan yeni firmaların sayısının artması ve balon pilotu eğitim merkezlerinin açılmasıyla yerlileşti.

Yurt dışına taşındı

Kapadokya'da sıcak hava balon turu faaliyeti sürdüren yerli firmaların zamanla Dubai, Sri Lanka, Tanzanya, Ürdün ile ülkenin farklı noktalarında da aktivitelere başlaması, bölgede yetişen Türk pilotların buralarda da istihdamına olanak sağladı.

Yılda ekonomiye yaklaşık 85 milyon avro katkı sunan sektör, pilot, gözlemci, yer ekibi, teknik birimler ve servis sağlayıcılarla çok sayıda kişiye de iş kapısı oldu.

11da 600 bin turist balon turuna katıldı

Kapadokya semalarında renkli görüntüler oluşturan balonlar, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla "fotoğrafi"nin gelişmesine de katkı sunarken, tanıtımlarla her yıl daha fazla turistin tercih ettiği aktivite haline geldi.

AA muhabirinin 7 Aralık Uluslararası Sivil Günü dolayısıyla derlediği bilgiye göre, Kapadokya'da yılın 11ında 600 bine yakın turist balon turuna katıldı.

Dünyada sıcak hava balonlarının en yoğun uçuş gerçekleştirdiği bölge, bu aktivitenin merkezi kabul ediliyor. Yılda ortalama 220 gün uçuş gerçekleştirilen Kapadokya'da, günde 160 balon turistleri bölge semalarına çıkarıyor.

5 yıl öncesine kadar yurt dışından temin edilen balon ve ekipmanlar, Nevşehir'in Ürgüp ilçesi ile Ortahisar beldesinde açılan merkezlerde yerli imkanlarla üretilerek yurt içindeki ihtiyacı karşıladığı gibi farklı ülkelere de ihraç ediliyor.

Balon üretim ve bakım firması sahibi Murat Çoban, AA muhabirine, Kapadokya'da onlarca sıcak hava balonuyla her gün festival coşkusu yaşandığını söyledi.

Üretime başlandı

Çoban, "Kapadokya, dünyada sıcak hava balonculuğunun en yoğun gerçekleştirildiği bölgedir.rıca balon pilotlarını kendimiz yetiştiriyoruz. Balonların bakım ve onarımının yanı sıra balonları kendi ülkemizde de üretebilir durumdayız. Bu açıdan bakınca sektörün tüm bileşenlerini toparlayıp öncü noktaya geldik." dedi.

27 şirket 156 balon

"Kapadokya'da sıcak hava balonculuğunun gelişimi" konulu yüksek lisans tezi hazırlayan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İç İhtisas Başkan Yardımcısı İsmail Sucu da sektörün Türk sivil havacılığının gelişmesine katkı sunduğunu ifade etti.

Sivil faaliyetleri arasındaki balon turlarının, merkezlerinin semalarında yoğunluk oluşturduğunu dile getiren Sucu, "Bölgede tek şirketle başlayan yolculuk, bugün 27 şirket ve 156 balonla önemli bir sektör haline geldi. Çarpan etkisiyle oteller, restoranlar, taşıma şirketlerine de gelir kaynağı sunmaktadır." diye konuştu.

Bölgedeki gelirinin yüzde 15'inin sıcak hava balon turlarından elde edildiğini belirten Sucu, şunları kaydetti:

"1987'de Kapadokya'da tanıtım amacıyla 5 kişinin uçuşuyla başlayan sıcak hava balonculuğu maceramız, günde 3 bin 700 kişinin uçuşuyla devam etmektedir. Yılın 220 gününde yaklaşık 660 bin yolcu Kapadokya'yı gökyüzünden seyretme imkanı bulmaktadır. Bölgemizde 2013 yılında Sivil Genel Müdürlüğünce açılan Nevşehir'deki temsilcilik, uçuş kontrol merkezi olarak faaliyetini sürdürmektedir." (AA)