• 03 Kasım 2023 06:48
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Kruvaziyer gemi sayısına kısıtlama yayılıyor. Türkiye daha çok gemi için çalışıyor

Bu haberi dinleyin
03 Kasım 2023 Kruvaziyer gemi sayısına kısıtlama yayılıyor. Türkiye daha çok gemi için çalışıyor

Yolcularının yüksek harcama yapması nedeniyle aralarında Türkiye’nin de olduğu kimi ülkeler kruvaziyerini geliştirme çalışmaları kapsamında daha çok geminin limanlarına yanaşması için çalışırken bazı ülkeler limanlarına yanaşacak kruvaziyer gemi sayısına kısıtlamaya gidiyor.

Aşırı ziyaretçi trafiğine ve çevre kirliliğine önlem alan ülkeler bu kapsamda limanlarına gelen kruvaziyer gemilerine kısıtlamaya başladı. 

Yasak ve kısıtlamalar yayılıyor

Kruvaziyerinin önemli destinasyonlarından’nın Barselona limanına yanaşacak gemi sayısını günde üç ile sınırlamasının ardından Hollanda gemilerin şehir içindeki limanlara yanaşmasını yasakladı. Şimdi de İtalya limanlara yanaşacak gemi sayısına kısıtlama getirmişti.

Hollanda

Yılda 100’den fazla geminin yanaştığı Hollanda’nın başkenti Amsterdam^da belediye 2019'da kruvaziyer yolcularına vergi getirmişti. Belediye meclisi şimdi de kirliliği azaltmak ve turist sayısını azaltmak amacıyla kruvaziyer terminalinin kapatılması kararı aldı.

İspanya

Barselona, ​​22 Ekim'de Kuzey terminalini gemi yolculuklarına kapattı. Artık yılda yaklaşık 340 gemi, şehrin yerleşim bölgelerine en uzak olan Moll d'Adossat iskelesine yanaşmak zorunda kalacak. 

2026 yılına kadar Güney terminali de kapanacak ve tüm yolculuklar Adossat iskelesinden gerçekleştirilecek.

Maremagnum'da bulunan başka bir terminalin kapatılması ve terminal başına tek gemi kuralının getirilmesinin ardından, artık Barselona'yanı anda yalnızca yedi yolcu gemisi yanaşabiliyor. 

Fransa

Fransa'nın en büyük kruvaziyer limanı olan Marsilya da yanaşacak gemi sayısına kısıtlama getirmeye hazırlanıyor.

Hırvatistan

Hırvatistan Santorini ve Dubrovnik de kruvaziyer şirketlerine yönelik kısıtlamaları artırdı.

İskoçya

İskoçya'yı ziyaret eden yolcu gemilerinden, ülkenin Yeşiller Partisi tarafından yakın zamanda açıklanan planlar kapsamında yeni bir vergi alınacak. 

Dört kat fazla kirlilik yaratıyor

Transport & Environment'a göre, 2022 yılında Avrupa'da faaliyet gösteren 218 yolcu gemisi, kıtadaki tüm arabalardan dört kat daha fazla sülfür oksit saldı. STK, bu yılın haziranında, gemilerden kaynaklanan bu zehirli hava kirletici maddelerin artık COVID-19 öncesine göre daha yüksek olduğunu tespit etti.