• 21 Ekim 2023 07:59
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Online rezervasyon siteleri sahte yorumlara karşı işbirliği yapacak

Bu haberi dinleyin
21 Ekim 2023 Online rezervasyon siteleri sahte yorumlara karşı işbirliği yapacak

Otel arama ve rezervasyon sitelerinde lehte ya da aleyhte yazılan sahte yorumlara karşı Booking.com, Expedia Group ve Tripadvisor'ın da aralarında olduğu online siteler işbirliğine gidiyor.
Sahte yorumlara karşı oluşturulan yapıya Amazon, iş ve işe alım sitesi Glassdoor ile iş değerlendirme sitesi Trustpilot da katılıyor.

Online rezervasyon sistemlerinin tüketiciler ve işletmelerin korunması amacıyla işbirliğine gittiği, amacın sahte içeriklerle mücadele etmek olduğu belirtiliyor.

Yapay zekadan yararlanılacak

Sahte yorumların önlenmesinde yapay zekadan yararlanılacak.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada "Her platformun yorum gönderimleriyle ilgili farklı standartları ve gereksinimleri var, ancak hepimiz sahte veya önyargılı yorumların web sitelerimizin hiçbir yerinde yeri olmadığı konusunda hemfikiriz" denildi.

Misafir Deneyimi Karşılaştırması sitesi Shiji Reviewpro, 2023'ün ikinci çeyreğinde oteller için dünya çapında 53 yorum kaynağında ve çevrimiçi seyahatsinde yer alan 9.500 otel için 3 milyondan fazla incelemeyi ve 9 milyondan fazla inceleme yorumunu analiz etti. 

En çok sahte yorum nerede

Otel yorumlarının yüzde 39'undan fazlasını Booking.com'un oluşturduğu, bunu yüzde 32 ile Google'ın takip ettiği, onu da yüzde 10 Tripadvisor ve yüzde 5 ile Expedia'nın izlediği belirtiliyor.

Booking.com'un güvenlik şefi Spencer Mott, "Platformumuzdaki gerçek konuklardan gelen 300 milyondan fazla doğrulanmış yorumla, programımızın hem gezginler hem de ortaklarımız açısından sürekli güvenilirliğini sağlamak için aktif olarak yatırım yapıyoruz" dedi.

Expedia Group'un pazar deneyimi ve güvenden sorumlu başkan yardımcısı CJ Allen, şirketin teknolojiyi yalnızca sahte yorumları tespit etmek için değil,nı zamanda dürüstlük ve şeffaflıklarını doğrulamak için de kullandığını belirterek "Otel, destinasyon ve deneyim rezervasyonu yaparken özgün değerlendirmeler gezginler için çok önemlidir" dedi.

Gelir kapısı haline getirildi

Toplantıda konuyla ilgili ortak standartlar ve tanımlar geliştirilmesi, güncel içerik denetleme süreci ve sahte inceleme tespit yöntemleri ile ilgili alınacak önlem ve getirilecek düzenlemeler konuşulacak.

İşbirliğinde önceliğin sahte yorum yazan ve bunu bir gelir kapısı haline getirenlere karşı firmalar aralarında bilgi paylaşımında bulunacak.
Tripadvisor'dan Foley, "Bu operatörlerle, özellikle de çevrimiçi itibarlarını artırmak isteyen şirketlere sahte yorumlar satmaya çalışanlarla mücadele etmek, acil odak noktalarımızdan biri olacak"

Tripadvisor, 2022'de nisanında 30 milyon yorumun yaklaşık yüzde 4'ünün sahte veya hileli olarak değerlendirildiğini belirlemişti.