• 14 Eylül 2022 09:22
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Swissotel’in satışı tartışmaları sürüyor

Bu haberi dinleyin
14 Eylül 2022 Swissotel’in satışı tartışmaları sürüyor

Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) aitken geçen dönem belediye yönetimi tarafından Fibabank’ın sahibi Hüsnü Özyeğin’e satılan İstanbul Maçka’daki Swissotel ile ilgili tartışmalar bitmiyor.

Konu bu kez İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Swissotel arazisinin satışına karşı çıkan CHP'li iki meclis üyesinin istifasını istemesiyle gündemde.

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, daha önce yapılan satışı mahkeme tarafından iptal edilen İstanbul-Beşiktaş'taki Swissotel arazisi ile ilgiliçıktığını söyledi.

İki CHP’li üye satışa karşı

Yarkadaş’ın aktardığına göre satışa karşı çıkan Meclis Üyesi iki CHP’li Mehmet Ali Tüysüz ve Özgür Öz. İmamoğlu bu iki üyenin disipline verilmesini istiyor.

Yarkadaş, konunun Abant’taki toplantıda gündeme geldiğini belirterek Ekrem İmamoğlu’nun “Bu iki arkadaşın dosyası neden hala açılmadı bu benim onur meselemdir. Beni Yaklaşık 7-8 meclis üyesi aradı ‘İBB, Beşiktaş Vişnezade Mahallesi’nde 63 bin metrekare üzerine kurulu olan Swiss Otel’in mülkiyetini satmak istiyor’ dediler” şeklindeki sözlerini aktarıyor 

" Başkan değişti diye düşüncemizden vazgeçmeyiz” 

Ekrem İmamoğlu'nun satışı mahkeme tarafından durdurulan araziyi 7 milyar liraya satmak istediğini belirten Barış Yarkadaş “Ekrem Bey bu dosyayı meclise getirdiğinde meclis bunu komisyona havale ediyor ve partiler burası satılabilir diye uzlaşıyorlar. Bugün bu satışa itiraz eden iki kişi uzun bir açıklama yaptı. ‘Swissotel’in satışını AK Parti döneminde de doğru bulmadık, başkan değişti diye düşüncelerimizden vazgeçecek halimiz yok, bu tavrımızdan dolayı ihraç edilmemizi kabullenemiyoruz’ dediler.” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu daha önce arazi ile ilgili ne söylemişti?

Temmuz sonunda yaptığı açıklamada Swissotel’in bulunduğu arazinin 2011 yılında 421 milyon liraya satıldığını ve karşılıklı ipotekleşmeler yapıldığını belirten Ekrem İmamoğlu, “CHP’li birkaç Meclis Üyesi burayla ilgili dava açıyor. Aslında o dönem biri Hyatt diğer Swissotel arazileri olmak üzere iki satış yapılıyor ama tesadüfe bakın ki sadece Swissotel’in arazisi için dava açılıyor. Hyatt Otel'de böyle bir süreç işlemiyor ama Swissotel’de işliyor. Oradaki hukuki süreç niye sonuç bulamamış bilmiyorum.” dedi.

“Para benden önceki dönemde tahsil edilmiş ve harcanmış”

Devam eden bir davası olan araziyle ilgili konunun önlerine geldiğini kaydeden Ekrem İmamoğlu, “Satın alan taraf davayı kaybetmiş ve artık bir işlem yapılması gerekiyordu. Adam diyor ki, ‘Ver paramı al tapunu’. Biz de çağırdık. ‘Biz sana paranı veremeyiz’ dedik. Bu para benden önceki dönemde tahsis edilmiş ve harcanmış. Şunu yapabiliriz dedim. ‘Bize toleranslı bir zaman dilimi tanırsanız ben sizinle anlaşmaya varım’. Benim bazı siyasi arkadaşlarım ‘efendim mahkemeye bırakalım, uzasın’ dedi. Niye uzasın? Ben tapumu alırım daha iyi bir fiyata satarım artı sattığım fiyata da gerçekçi bir ihaleyle çok daha büyük bir para kazanabilirim. Ben bunu söyledim 'Sizinle bir iki sene sonra netleşeceğine bugünden netleşsin' dedim.” diye konuştu.

Araziyi satın alan firmaya 1 milyar 225 milyon TL ödenecek

Swissotel’in yatırımcısıyla şubatında bir protokol yaptıklarını açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Dedik ki biz sana paranı 1 sene sonra ödeyebiliriz. Ama tek şartımız var; Satış kararı da çıkarsa sizinle mutabakata varabiliriz’ ve oy birliğiyle meclisten karar çıktı. Bir iki arkadaşın itirazı var. Karar şöyle çıktı: ‘İBB olarak haziranda bir mutabakat yapma yetkisi, şubatta da satış yetkisi aldık. Satış yetkisinden itibaren bir yıl içinde paranı öderiz dedik. Şu andan itibariyle ipotek bedeli 1 milyar 225 milyon TL. Biz burayı satın alan firmaya bu parayı verdiğimiz an tapu bizim oluyor. Şu anda biz bedel araştırması yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Arazinin satışı için piyasa araştırması yapıyoruz”

Arazinin Özyeğin’e devrinin söz konusu olmadığını ileri süren İmamoğlu, “Belediye burayı geri alacak ve daha iyi bir fiyata yeni bir ihaleyle yeniden satacak. Bir takım piyasa araştırması yapıyoruz. Biz buradan ciddi bir kar elde edebilirsek satacağız. Biz birileri gibi buralardan rant ede etme konusunda sadece 16 milyon vatandaşı koruruz. Bütün işlerimiz şeffaftır. Kamuya hukuka kurumlara ve 16 milyon insan hesap veremeyeceğimiz hiçbir şey yapmıyoruz.” dedi.