• 21 Kasım 2023 00:43
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“THY’nin hedefi dünyanın en büyük 7. havayolu olmak”

Bu haberi dinleyin
21 Kasım 2023 “THY’nin hedefi dünyanın en büyük 7. havayolu olmak”

 

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, dünya çapındaki en büyük 7 hava yolu şirketinden biri olacaklarını söyledi.

THY'nin ABD'nin Detroit şehrine yapılan ilk uçuşuna katılan Prof. Dr. Bolat, uçakta ve ertesi gün düzenlenen gala yemeğinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

İstanbul Havalimanı'nın yapılmasıyla birlikte Asya ve Avrupa pazarında en büyük hava yolu şirketi haline geldiklerini anlatan Bolat, 2033 stratejisi kapsamında ABD gibi uzak ülkelerin kendileri için önemli bir hedef olduğunu söyledi.

THY'nin dünyanın en büyük 7 hava yolu şirketi arasına girmesini hedeflediklerini anlatan Bolat, " ABD de üç tane büyük hava yolu var. United, American ve Delta. Asya'da yeni yapılanmalar var ama ne kadar gidecek belli değil. Üç büyük Çinli şirket var Amerikalı üç firma dışında. Onlar daha da büyüyecek. Müthiş bir iç pazarları var çünkü. Ne kalıyor geriye. zaten arkamızda kaldı. Air France da öyle. Emirates körfezbizimle çok ilgili değiller. Onun için ne kalıyor geriye bir tek Türk Hava Yolları. Benim bu söylediğim kehanet değil. Yedi dev firma arasına gireceğiz” dedi.

"THY'nin uçak sayısı 950 olacak"

Bolat, ve iştiraklerinin toplam 950 uçağa ulaşmasını planladıklarını ifade ederek, "THY ve'nın ortak kuruluşu SunExpress'le oturduk ve 10 yılda 150 uçağı geçme konusunda anlaştık. Geçen gün de 45 adedi Boeing 737 MAX olmak üzere 90 uçak alacağını ilan ettik. 45 adet 737 MAX’in değeri yaklaşık 2 milyar dolar." diye konuştu.

Uçak sayısı ikiye katlanacak

THY'nin artan uçak ihtiyacını gidermek için geçen hafta, Airbus firması ile görüşmelere başladığını ve 240'ı kesin, 115'i opsiyon olmak üzere toplam 355 uçak almayı planladıklarını belirten Bolat, “500'üncü uçağımızı 2025 yılında filoya sokacağız. 600'üncü uçak 2028'de, 700’üncü 2031'de ve 800'üncü de 2033’de gelecek. Şu anki siparişler bunu garantilemek için. Uçak sayısı iki kat artacak" dedi.

Turizmlığı ile proje

Türkiye'ye gelen turist sayısını artırmak için şirket olarak tanıtıma ağırlık verdiklerini dile getiren Bolat, şunları kaydetti:

"Artık biz gittiğimiz her yerde'nin değil Türkiye'nin reklamını yapıyoruz. Geçen yıl 1 milyon ABD'li gelmişti. Şimdiki hedefimiz bu sayıyı iki katına, Kanada'yı da dahil edersek 2,5 katına çıkarmak. Onun içine ağırlık veriyoruz.lığıyla bir projemiz var. 10 ülke tespit ettik: Amerika, Kanada, Meksika, Endonezya, Malezya, Japonya, Çin, Kore, Avustralya, Tayvan. Bu ülkelerden 10 milyon turist getirelim diyoruz ama bu turistler Antalya'da otele kapanmasın."

16 milyar doların yarısı Türkiye’de kalıyor

Bolat,'nin ülkeye getirdiği döviz miktarının 16 milyar doları bulduğunu, bunun net 8 milyar dolarının Türkiye'de kaldığını söyledi.

Sunexpress Antalya'da, A Jet Ankara’da büyüyecek

THY'nin ortak olduğu Sunexpress'in Antalya'da büyüyeceğini, alt markası AJet'in ise Ankara ağırlıklı olarak hizmet vereceğini belirten Bolat, İstanbul'un ise'nin merkezi olarak planlandığını anlattı.