• 24 Mart 2021 01:59
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde şirket el değiştirmeleri yaşanacak

Bu haberi dinleyin
24 Mart 2021 Turizmde şirket el değiştirmeleri yaşanacak

Salgının en ağır etkilerini yaşayan ve perakende sektöründe borçlar nedeniyle şirket birleşme ( konsolidasyon) ve el değiştirmelerin yaşanması öngörülüyor.

JLL tarafından hazırlanan Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Araştırma Raporu'nda, Perakende vede meydana gelen büyük değer ve ciro kayıplarının satın alma ve el değiştirmelerle çözüleceği öngörülüyor.

Rapora göre 2020'nin ikinci yarısında yüzde 40-60 arasında değişen oranlarda ziyaretçi kaybederek cirolarda yüzde 20'lik erime yaşayan alışveriş merkezlerinde (AVM), borçlarda yeniden yapılandırmaya gidemeyen oyuncuların etkisi ile bu yıl konsolidasyon bekleniyor. 

Salgının vurduğu bir diğer sektör olande ise tarihi düşük fiyat seviyeleriyle yatırımcılar için kayda değer bir fırsat oluştuğu ve salgın sonrasında kısa vadede ciddi el değiştirmelerin yaşanacağı beklentisi hakim.

JLL Raporu'nda 2021 için şu öngörüler yer aldı:

Tüketicilerin doğrudan alışveriş amacıyla ve ihtiyacı karşılamak üzere AVM'ye gelmesi ile kişi başına düşen harcama neredeyse iki katına çıktı.

Finansal açıdan güçlü yatırımcıların salgın dönemini güçlü bir şekilde geride bırakması öngörülüyor. Ancak refinansman noktasında elverişli koşullara sahip olmayan yatırımcıların etkisiyle 2021 yılında kayda değer bir konsolidasyon söz konusu olabilir.

Turizm sektöründe ise salgın sonrası özellikle kısa vadede ciddi otel yatırımları ile el değiştirmeler ve konsolidasyon süreçleri söz konusu olabilir.