• 13 Nisan 2024 02:09
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye ve İspanya ‘Dijital Göçebe’lerin peşinde: ‘Tatile bilgisayarını al gel’

Bu haberi dinleyin
13 Nisan 2024 Türkiye ve İspanya ‘Dijital Göçebe’lerin peşinde: ‘Tatile bilgisayarını al gel’

Bir süreden beri yayılan, küresel salgın (Pandemi) döneminde daha da hızlanan uzaktan çalışma yeni bir tatilci kitlesi yarattı. Daha çok beyaz yakalılardan oluşan, 'dijital göçebeleri' olarak tanımlanan çalışanların işyerine gelmeden işlerini yapanları ülkelerine çekmek için Türkiye ve’da programlar hazırlanıyor.

Uzaktan çalışan 'dijital göçebeleri' gözüne kestiren Türkiye’delık üç bin dolar geliri olana ‘Göçebe vizesi’ veriliyor.

İspanya da dijital göçebeleri'na çekmek için kampanya başlattı. ve Çalışmalığı dijital göçebeleri çekmek için 700.000 avroluk yatırım planı hazırlıyor.

Türkiye’de dijital göçebelere özel oluşturulan başvuru platformu ile Dijital Göçebe Vizesi' alınması gerekiyor. Vizeye başvuru şartları arasında '21-55 yaş arasında olmak', 'dijital göçebe olduğunuzu kanıtlayan belgeleri sunmak', 'üniversite mezunu olmak' ve 'aylık 3 bin veya yıllık 36 bin ABD doları gelir elde etmek' yer alıyor. Bu belgeleri sağlayanlara Dijital Göçebe Tespit Belgesi' veriliyor. Bu belge ile de Türkiye'nin vize merkezi/konsolosluklarına Dijital Göçebe Vizesi için başvuruda bulunuluyor.

Hem çalış hem tatil yap

"Sizin için en iyi seçenek" denilerek özel bir tanıtım çalışmasıyla Türkiye'ye davet edilen dijital göçebelere, İstanbul ve Dalaman önerildi. 

Yurtdışı tanıtımına açılan Kültür velığı’na bağlı Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA),web portalında 'GoTürkiye' üzerinden hedefleri arasında 'dijital göçebeleri' de aldı. Portalda 'dijital göçebeler' başlığıyla açılan sayfada ziyaretçiler İstanbul ve Dalaman'a davet ediliyor. GoTürkiye sitesinde, 'dijital göçebelere' yönelik 'Keşfet ve İstanbul'da çalış', 'Keşfet ve Dalaman'da çalış' ve 'Türkiye'de çalışmak' olmak üzere üç konu başlığı yer alıyor.

Hem eğlen hem tatil yap

Yapılan çağrıda “Dijital göçebeyseniz, uzun sürenı ofiste çalışmayı sevmiyorsanız, Türkiye size en iyi seçenekleri sunacak. İstanbul çok zengin bir eğlence ortamına sahiptir. Aradığınız ofis ortamı sizin için zaten oluşturulmuş. Şehirdeki ortak bir ofiste, kolaylıkla masa veya ofis kiralayabilirsiniz. Yalnız çalışıyorsanız ortak ofislerde kolaylıkla bir masa da kiralayabilirsiniz. Grup halinde çalışıyorsanız tüm ihtiyaçlar için tasarlanmış, kullanıma hazır bir ofis kiralayabilirsiniz. İstanbul'un ortak ofis alanlarında tam donanımlı toplantı hizmetleri de var.”

Portalda, "Keşfet ve Dalaman'da çalış" başlığıyla da şunlar yer alıyor:

" Ege'nin turkuaz rengi sahilinde yer alan Dalaman, sessiz ve sakin bir ortamda zamanınızı geçirebileceğiniz birçok lüks ve büyük otel ile muhteşem butik otellere ev sahipliği yapıyor. 

İlçeden akan Dalaman Çayı rafting için oldukça uygundur. Dalaman, Ege'nin en hareketli beldelerinden biri olan Marmaris'e araçla sadece 90 dakika uzaklıktadır. Marmaris, ziyaretçilerine sınırsız sayıda aktivite seçeneği sunuyor.

Kanarya’da 86 bin kişiden 167 milyon Avro gelir

Agrupación Herreña Independiente (AHI) yardımcısı Raúl Acosta, yüksek katma değere sahip dijital göçebeleri çekmek için özel bir plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı. 

2022'de'ndan 86.000'den fazla kişinin geçici olarak uzaktan çalıştığını ve bunun da 167 milyon avronun üzerinde bir geliri sağladığı belirtiliyor.