• 30 Ocak 2024 09:35
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TÜRSAB yasa taslağına bir itiraz da rehberlerden. Dil bilmeyen rehber olur mu

Bu haberi dinleyin
30 Ocak 2024 TÜRSAB yasa taslağına bir itiraz da rehberlerden. Dil bilmeyen rehber olur mu

Kültür veı Mehmet’un gündeme getirdiğinden beri sektörün değişik kesimlerinde tartışılan Türkiye Seyahatleri Birliği (TÜRSAB) yasa değişiklik taslağına bir itiraz da turist rehberlerinden geldi.

1618 sayılı yasada yapılacak değişiklik taslağında yer alacağı belirtilen 'Türkçe rehberlik' kavramının en az bir yabancı dil bilme şartının da ortadan kaldıracağını söyleyen turist rehberleri, bu durumun mesleğin kalitesini de düşüreceğini söyledi. 

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Özaltun, taslakta yer alan rehberler için yabancı dil şartının kaldırılması durumunda mesleğin kalitesinin düşeceğini söyledi. 

Türkiye'de rehberlik mesleği, 7 Haziran 2012 tarihli 6326 sayılı Kanun'a göre düzenleniyor ve rehber olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, bir tane yabancı dil bilmek ve ilgili bölümlerden mezun olmak gibi birtakım şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlardan biri olan yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılacağı iddiası ise tartışmaları da beraberinde getirdi. 

DHA’dan Emine Derya-Ömer Hasar-Feridun Açıkgöz’ün haberine göre Rehberlik yapabilmek için ruhsatnameye sahip olmanın şart olduğunu belirten İRO Başkam Özgür Özaltun, "Bir meslek yasasına tabiyiz. Bu meslek yasasına göre uygun olarak, turist rehberliği mesleğine kabul kanunları arasında en az bir yabancı dili iyi derecede okuyup yazıyor olabilmek gerekir. Bu şartın kaldırılması durumunda en başta mesleğimizden eksilir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı olan bir meslekten eksiltmek demek, bu işi iyi yapan meslektaşlarınım çalışma şartlarım kötüye götürmek demektir. Meslektaşlarım turist rehberliğinin yanı sıra yabancı turistlere özellikle ülkemizi gezdiren, onları misafirce ağırlayan iyi birer diplomattırlarnı zamanda. Onların mesleğinin kalitesini düşürmek demek, turiste verilen hizmetin kalitesini düşürmek demektir. Bir de eklemek istediğim otobüs içerisinde, tur organizasyonunda otobüs içerisinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması. Biz turist rehberleri işimizin çoğunu aslında otobüsün içinde yaparız. Anlatımımızın çoğunu, bilginin en derin kısmım otobüsün içinde veririz ve gittiğimiz ören yerinde müzelerde de bunu tamamlarız. Bu zorunluluğun kaldırılması demek, mesleği meslek erbabı olmayan birine yaptırıyor olmak demektir. Bu memnuniyetsizlik doğurur" dedi.