• 10 Aralık 2023 02:39
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Vize kararı onlara yarayacak. Ege’de tercihler Yunanistan’a kayacak

Bu haberi dinleyin
10 Aralık 2023 Vize kararı onlara yarayacak. Ege’de tercihler Yunanistan’a kayacak

 

Cumhurbaşkanı Tayyip'ın Atina ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, Ege adalarını ziyaret edecek Türklere 7 gün vize muafiyeti sağlanacağını söylemesi Türkiye’de diplomasi zaferi,e katkı başlıkları ile verildi. sektörü de bunu alkışlıyor.

Yunanistan’a gidişler ikiye katlanır

Türkiye Seyahatleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, " Açıklanan vize kolaylığının hareketini destekleyeceğini ve Yunan adalarına giden ziyaretçi sayısının artmasına vesile olacak önemli bir adım olacağını düşünüyoruz" dedi.

Celestyal Cruise Türkiye Direktörü ve Karavan Direktörü Özgü Alnıtemiz de Kararın sadece bu sene için değil, gelecek yıllar için de geçerli olması gerektiğini söylüyor.

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Yunan adalarına Türk vatandaşların turistik ziyaretlerinin yüzde 100 oranında artacağını söylüyor.

Jolly Tur Yurt Dışı Turlar Müdürü Tolga Tekin “Müthiş bir gelişme” diyor.

Tercihler değişecek

Gerçekte ise kararde Türkiye’nin aleyhine’ın lehine. Uygulama, Ege bölgesinde turistik açıdan dengenin Türkiye aleyhine bozulmasına neden olacak.

Türkiye’nin üst gelir grubuna mensup kesimin tatil mekanı; Alaçatı,, Marmaris, Fethiye ve Kuşadası yerine Yunan adalarını tercih edecek.

7 değil 365 gün olsun

Nitekim Ege'de Rodos, İstanköy (Kos), Sisam (Samos), Sakız (Hios), Meis (Kastelorizo), Sömbeki (Simi), İleryoz (Leros), Limni (Limnos), Midilli (Lesvos) ve Kilimli (Kalimnos)) adalarındaki Yunanciler ve esnaf bu karardan çok memnun olduklarını söylüyor.

Sömbeki (Simi) adası belediye başkanı Lefteris Papakalodukas " Adaları ziyaret etmek isteyen Türkler, sadece yazın değil, artık bahar ve kış mevsiminde de adalara gelecek, Türk turist sayısında artış bekliyorum, Türk turistlere, 7 gün değil, yıla 365 gün süreli vize verilmeli" dedi.

Türkler en makbul turist

Türk turistler adalar esnafı için önemli gelir kapısıdır. Türkler bu adaların sayı ve harcaması en yüksek turistleridir.

İstanköy Adası’nda ‘Naval Travel’ şirketinin sahibi Yiannis Kufos ‘Türk turisti, 3 değil, 5 hatta 7 Avrupalı turiste değişmem’ derken Leros Adası Belediye Başkan Yardımcısı veci Dimitri Kastis de Türklerin adalara gidemediği dönemde “Adaya gelen turistlerin yüzde 90’ı Türk idi. Türk turistler gelmediği içinyaşıyoruz’ demişti.

Çeşme’nin karşısındaki Sakız’ın (Chios) Ticaret Odası Başkanı Pandeli Legatos da ‘Sakız’ıni Türk turistlere dayanıyor” diyordu.

Mevcut uygulamada yıl boyunca Yunan adalarına; Fethiye, Marmaris,, Çeşme,valık, Kuşadası ve Kaş’tan düzenlenen feribot seferleriyle gidilebiliyor. Yunan adalarına talebi yüzde 100 oranında artması bekleniyor.