• 01 Ağustos 2021 21:57
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yalnız Türkiye değil, dünya yanıyor. 40 ülkede yangınlar var

Bu haberi dinleyin
01 Ağustos 2021 Yalnız Türkiye değil, dünya yanıyor. 40 ülkede yangınlar var

 

Türkiye’de Manavgat’ta başlayıp ülkenin her bölgesindeki 17 ilde 100’e ulaşan orman yangınları dünyanın da yaşadığı sorun.

NASA yangın haritasını paylaştı

Amerikan ve Uzay Dairesi (NASA), dünya genelini kasıp kavuran orman yangınlarına ilişkin uydu haritasını paylaştı.

NASA'nın Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi FIRMS'e göre 40'tan fazla ülkede alevlerle mücadele edilirken, son 7 günde en fazla orman yangını Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Güney Afrika, Tanzanya, Mozambik gibi Afrika'nın güneyindeki ülkelerde ve Brezilya, ABD, Şili, Peru ve Paraguay'da görüldü.

Avrupa'da ise özellikle İtalya, ve gibi Güney Avrupa ülkelerinin alevlerle boğuştuğu göze çarptı. Avrupa ülkelerinde farklı boyutlardaki yangınlar en az 1 haftadır sürerken,’nın kuzeyi de Temmuzının ortasından bu yana alevlere teslim oldu.

Ayrıca'da da orman yangınları görüldü.rıca Arjantin, Bolivya, Venezuela, Meksika, Zimbabwe, Namibya, Uganda, Botswana, Nijerya, Belarus, İran, Kuveyt, Çin, Vietnam, Endonezya, Avusturya, Japonya, Güney Kore ve Madagaskar'da şu anda ufak çaplı da olsa orman yangınları ile mücadele sürüyor.

NASA haritasına göre; Türkiye, Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Güney Afrika, Tanzanya, Mozambik Brezilya, ABD, Şili, Peru, İtalya,,,, Arjantin, Bolivya, Venezuela, Meksika, Zimbabwe, Namibya, Uganda, Botswana, Nijerya, Belarus, İran, Kuveyt, Çin, Vietnam, Endonezya, Avusturya, Japonya, Güney Kore, Madagaskar’da yangın var.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, yaptığı açıklamada, ülkede 24 saat içinde 50 yangın çıktığı ve muhtemelen daha fazlasının çıkacağı konusunda uyarıda bulundu.

Tatil adası Mikonos'ta çıkan yangında ibazı villalarda hasar oluşturdu. Adadaki yangın üç saat içerisinde kontrol altına alındı.

Sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığı ülkede 13 idari bölgeden 4’ünün “çok yüksek yangın riski” altında olduğu açıklandı. 

Rusya

Rusya’nın en soğuk bölgesi olan Sibirya’da yaklaşık 1dır süren orman yangınlarında 1.5 milyon hektarlık alanın yok olduğu kaydedildi.

Avrupa’da olağanüstü hal ilan edildi.

Avrupa’da özellikle İtalya, ve, yangınlardan en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı. İtalya’nın Sardunya adalarında başlayan orman yangınlarında yaklaşık 1.000 kişinin evlerinden tahliye edildiği ve hükümetin adada olağanüstü hal ilan ettiği kaydedildi.

İspanya

İspanya geçtiğimiz hafta sonundan beri özellikle Katalan bölgesinde 10’a yakın orman yangınıyla mücadele ediyor.

Katalan bölgesinde bin 500 hektarlık bir alanın yandığı ancak yangınların yeni kontrol altına alındığı kaydedilirken, yetkililer beklenen yağmurun yardımcı olmasını ümit ediyor.

ABD’denı anda 82 büyük yangın

ABD, çoğunluğu batıda olmak üzere 82 büyük ölçekli orman yangınını anda söndürmeye çalışıyor. Ülke tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Kaliforniya eyaletinde tarihin en büyük orman yangınında 200 bin dönüm alanın yandığı belirtildi. Dixie yangınında bölgedeki Butte ve Plumas ilçelerindeki 7 bin 800'den fazla kişi tahliye edildi. 

İtalya

İtalya'nın özellikle güney bölgelerinde yoğunlukta olmak üzere ülkedeki orman yangınlarının bir süredir devam ettiği kaydedildi. Geçtiğimiz hafta Sardinya adasında çıkan yangın üzerine, Avrupa Birliği (AB) İtalya'ya 4 yangın söndürme uçağı gönderirken, yetkililer 20 bin hektar arazinin yandığını ve bin 500 kişinin bölgeden tahliye edildiği bilgisini paylaştı.

Romanya

Romanya'nın özellikle güney bölgelerinde yoğunlaşan orman yangınlarının olduğu kaydedildi. Haritada özellikle Arnavutluk, Bulgaristan'da yoğun şekilde yangınlar olduğu görüldü.

Sibirya

Rusya'nın en soğuk bölgesi olarak bilinen Sibirya'daki Yakutistan'da haftalar önce başlayan orman yangınları devam ediyor. 

Kanada

Geçtiğimiz Kanada'da kaydedilen aşırı sıcaklar, ülkenin çeşitli yerlerinde orman yangınlarını tetiklerken, birçok ev kullanılamaz hale geldi. 

Brezilya

Brezilya’da Haziranında Amazon ormanlarında çıkan yangınlar nedeniyle 926 kilometrekare alanın kaybedildiği belirtildi. 

Güney Afrika

NASA'nın uydu görüntülerine göre en fazla orman yangınlarının meydana geldiği Güney Afrika'da geçtiğimiz Dordrect adlı bir kasabanın yakınlarındaki bir orman yangında yerel kaynaklar en az 5 bin hektarlık alan yandı.

Lübnan

Ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesine bağlı ormanlık alanda çıkan yangının 11 kilometrekarelik bir alana yayıldığı ve yangın nedeniyle 1 kişi yaşamını yitirdiği belirtildi.