Dünyanın koynundan gelen şifa
Alman Şifa Galerileri Derneği’nin web sayfasındaki yazı şöyle başlıyor:
“Dünyanın koynuna hoş geldiniz: Özgürce nefes alın, esenliği hissedin, sağlığınızı güçlendirin, rahatlamayı deneyimleyin. Dış etkilerden arınmış özellikle saf hava, yeraltının derinliklerinde benzersiz bir mikro iklim sağlar. Hiçbir kirletici, havada asılı toz, polen veya mantar sporları gibi mikrop veya alerjen bulunmaz - solunum yollarınız kolayca nefes alabilir.“
Diyeceksiniz ki, böyle müthiş bir hava kalitesi dünyanın neresinde var? Metin içerisinde de verildiği gibi, böyle kaliteli bir hava, yer altında var.
Alman Şifa Galerileri Derneği, Almanya çapında coğrafi özellikleri nedeniyle sağlık bakımı ve terapisi sunabilen 11 terapi merkezini çatısı altında toplamış. “Şifalı galerilerin[1] saf havasına yolculuğumuzda bize eşlik edin, derin bir nefes alın ve dünyanın koynundan sağlık alın.” şeklinde devam ediliyor açıklamalarda…
Dernek çatısı altındaki şifa galerilerine sahip terapi merkezleri, misafirleri için sahadaki özel coğrafi koşulları kullanılabilir hale getirerek, şifa galerilerindeki eşsiz iklime erişim imkanı sunmaktadır. Tesislerde, misafirlere dinlendirici ve iyileştirici bir konaklama ile profesyonel bir bakım sağlanmaktadır.
Almanya’nın Thüringen eyaletindeki Saalfeld, Kasım 2017'de "şifalı bir mağara ile devlet onaylı yer" sertifikası alan ilk sağlık merkezi olmuştur. Aslında şifa galerisi tedavilerinin Saalfeld'de uzun bir geleneği var. Almanya'daki ilk şifa galerisi 1937'de "Emanatorium" adıyla Saalfeld’de açıldı. Galeri, 1994'te yeniden yapılanması ve hizmete açılmasından bu yana, iyileştirici terapi ve tıbbi bakım sunuyor. Sertifikasyon için ise ilk görüşmelere 1995 yılında başlandı. Görüşmecilerin hedefi iyi analiz etmeleri ve galerinin artık "şifalı galeri uygulamaları sunan devlet onaylı yer" sertifikasıyla büyük bir başarıya ulaşmış olması oldukça sevindirici.
Son yıllarda iklim terapisinin etkilerini belgelemek için onaylanmış bilimsel makaleler ve çalışmalar yapılmış. Örneğin, Alman Meteoroloji Servisi tarafından yapılan bir dizi biyoklimatik ve hava-hijyenik ölçümü ile Ulm Üniversitesi tarafından yapılan tıbbi bir çalışma, özel yeraltı ikliminin hava saflığını ve olumlu etkilerini gösteriyor. Bu nedenle, çok sayıda sağlık sigortası şirketi iklim terapisini, artık tanınmış bir terapi şekli olarak kabul ediyor ve ayakta tedavi uygulanan bir kaplıca tedavisinin bir parçası olarak masrafları geri ödüyor.
Şifa galerinde uygulanan iklim terapileri; bronşiyal astım, kronik bronşit, saman nezlesi, sinüzit, uyku bozuklukları ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
İklim terapisi ile yeryüzündeki şifa kaynaklarına bir önceki yazımda değinmiştim. Biraz da ayak bastığımız toprağın altındaki şifaya bakmaya ne dersiniz?… Şifa kaynağı galeriler ile daha sağlıklı birey ve toplum yanında kırsal kalkınmaya da şifa olunabilir, diye düşünüyorum…
[1] Burada hem mağaralardaki hem de maden ocaklarındaki tüneller kast edilmektedir.