• 12 Nisan 2024 08:37
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İspanya da ‘Altın Vize’ uygulamasını bırakıyor

Bu haberi dinleyin
12 Nisan 2024 İspanya da ‘Altın Vize’ uygulamasını bırakıyor

Aralarında konut alımının da olduğu belli miktarda yatırım yapma karşılığında oturma izni ve pasaport verilmesini öngören ‘Altın vize’ uygulaması uygulamasından vazgeçen ülkelere yenileri ekleniyor.

Özellikle AB üyesi bir ülkede para karşılığında ‘Gold’  adıyla verilen ‘Altın vize’ uygulamasına gelen tepkiler üzerine kimi ülkelerde hükümetler konuyla ilgili uygulamaları zorlaştırmaya giderken kimileri de uygulamayı tamamen kaldırıyor.

İspanya'da hükümet, ülkede yaşanan konut sıkıntısı sorunu ile mücadele amacıyla, ülkedeki taşınmaz varlıkların Avrupa Birliği (AB) dışından yatırımcılar tarafından satın alınmasını sağlayan Altın Vize programını sonlandırma kararı aldı.

2013’ten beri uygulanıyordu

Sevilla kentinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Pedro Sanchez, "Yaşam alanı hakkının spekülatif bir ticarete dönüşmemesi için gerekli önlemleri alacağız" dedi.lar kurulunun Salı günü başkent Madrid'te yapacağı toplantıda, gerekli yasa değişikliğini onaylayacağını bildiren Sanchez, yeni yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği hakkında ise herhangi bir bilgi paylaşmadı. 

İspanya'da 2013 yılından bu yana yürürlükte olan Altın Vize programı, en az 500 bin euro değerinde emlak satın alan AB dışı yabancılara ülkede oturma izni verilmesini sağlıyor.nı hak ülkedeki şirketlere en az bir milyon euro, devlet tahvillerine de en az 2 milyon euro yatırım yapan yabancılara da tanınıyor. Benzer programlar AB içinde, 2010-2013 yılları arasında yaşanan Euro Krizi döneminde pek çok Birlik üyesi ülke tarafından yürürlüğe sokulmuştu.

Yatırım amaçlanıyordu, ama olmadı

Yatırımcılara, emlak alımı karşılığında vize verme uygulaması, emlak piyasasındaki fiyatların artmasına neden olan etkenlerden biri olduğu için, son yıllarda oldukça tartışmalı bir konu haline gelmiş durumda. Başbakan Sanchez, ülkesinde Altın Vize programından faydalananların yüzde 94'ünün, bunu emlak yatırımı üzerinden yaptığını dile getirdi. Asıl amacın ise "gerçek ve kalıcı bir ilerleme" olması gerektiğini vurgulayan sosyalist lider "Biz yenilikçi ve yüksek kaliteli istihdam yaratan üretken yatırımların ülkesi olmak istiyoruz" dedi.

Özellikle Madrid, Barselona, Malaga ve Valencia gibi büyük şehirlerle, içinde Mayorka'nın da yer aldığı Balear Adaları'nda durumun çok hassas olduğunu belirten Pedro Sanchez, varlıklı yabancıların talepleri sebebiyle, "Bu bölgelerde yaşayan, çalışan ve vergi veren yerliler için bir ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini" ifade etti.

Diğer ülkeler

Serbest dolaşım hakkını kullanarak ülkelerine sermaye çekmek isteyen ülkelerin başlattığı Golden Visa uygulamasında öne çıkan ülkeler arasında, Malta, Portekiz, ve gibi ülkeler var. Macaristan'ın ise temmuzından itibaren uygulamaya başlayacağı ancak yatırım tutarını 400 bin Avronun üzerinde açıklayacağı belirtiliyor.

Yunanistan alt limiti yükseltti

Yunanistan, "Altın Vize" uygulamasında asgari yatırım koşulunu bazı bölgeler için 800 bin Avroya çıkardı. Uygulamayla şu ana kadar en fazla kalıcı oturum.

Başkent Atina'nın yanı sıra, Selanik, Mikonos, Santorini ve 3 bin 100 üzeri nüfuslu yüksek rağbet gören adalarda "Altın Vize" alabilmenin alt yatırım sınırı 800 bin Avro'ya çıkartıldı. Ülkenin diğer bölgeleri için ise bu sınır 400 bin Avro oldu. Potansiyel yatırımcılar için öngörülen asgari gayrimenkul alanı da 120 metrekareye çıkartıldı.

Sanayi binalarını konuta çevirmek isteyenlerin de bundan böyle en az 250 bin euro yatırım yapması gerekecek. Tarihi binalara yönelik yatırımlar için de bu meblağ geçerli olacak.

Yunanistan Göçlığı, "Altın Vize" programının 2023 yılında 10 bin 214 başvuru veya vize uzatılmasıyla rekor talep gördüğünü kaydediyor. Bir önceki yıl toplam bir milyar Avroluk yatırım karşılığında 5 bin 701 vize verilmişti.

‘Altın vize’ için hangi ülke ne kadar istiyor

Malta 738.000 Avro
Yunanistan400.000-800.000 Avro
Türkiye400.000 Dolar
İspanya300.000 Avro
Mısır   250.000 Dolar
K.Makedonya200.000 Avro