• 04 Ekim 2021 01:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Uçak tarifeleri ve bazı kötü sürprizler

Bu yazıyı dinleyin
Alper Eliçin 04 Ekim 2021 Uçak tarifeleri ve bazı kötü sürprizler

 

Bir turizm acentesi ‘charter’ amaçlı uçak kiralarken veya bir birey internet üzerinden tarifeli bir sefer için bilet alırken, yeterli dikkati göstermezse, can sıkıcı olaylarla karşılaşabiliyor. 1990’lı yıllarda o zaman sadece charter uçuş yapan Pegasus’ta genel müdür yardımcısı olarak çalışıyordum. 

Elimizdeki uçakların bir tanesini yaz aylarında Antalya merkezli olarak uçuruyorduk. O günlerde de, bugünkü gibi turizm hareketliliğinin merkezi Antalya’ydı. 

Arada sırada bakım ve benzeri nedenlerle, Antalya- İstanbul arasında gece yarısı yolcusuz transfer uçuşu (ferry flight) yapmak gerekiyordu. Bazen de Antalya’da yolcu trafiği arttığından İstanbul’dan ikinci bir uçağı ek olarak kaydırmamız söz konusu oluyordu. Tarifeli uçuş yapma iznimiz olmadığından bu uçuşlarda sadece ekip transferi yapmamıza izin veriliyordu.

Uçakları tur operatörleri ve acentelere pazarlayan ticaret departmanının başında Harika Akkent vardı. Harika, özellikle yaz aylarında hem gece yarılarına kadar uçuş planları üzerinde çalışıyor, hem de İstanbul-Antalya arasında oluşan bu transfer uçuşlarını, yurtiçi turizm konusunda uzmanlaşmış seyahat acentelerine satarak şirketin kazancını arttırmaya çalışıyordu. Ne de olsa boş uçuş zarar demektir.

Uçak İstanbul’dan gece yarısı Antalya’ya uçacak, oradan da bayram boyunca Avrupa’nın değişik kentlerine günde ikişer uçuş yapıp bayramın son günü geç vakit yeniden İstanbul’a dönecekti.

Uçağın İstanbul’dan kalkış saati gece 00:30’du. Alınacak ücret full-charter bazında çok önemli sayılmazdı, ama kazanç kazançtı. Duru Turizm açısından da tam bayram öncesi uygun fiyata uçuş bulmak çok cazipti. Aksi takdirde THY’ye avuç dolusu para vermeleri gerekecek, oluşturacakları tur paketi pahalılaşacaktı.

Gece havalimanına çok az yolcu geldi. Duru Turizm arandığında yolcuların önemli bir bölümünün biletlerinde yazan 00:30’u, izleyen gecenin 00:30’u olarak değerlendirdiği ortaya çıktı. 

Örnek vermek gerekirse, 10 Temmuz 00:30 uçuşu aslında 9 Temmuz’u 10 Temmuz’a bağlayan gece yapılır. Ancak yolcuların önemli bir bölümü psikolojik olarak, kalkış saatinin 10 Temmuz’u 11 Temmuz’a bağlayan gece olduğunu düşünmüşlerdi. 

Tabii büyük bir kaos oldu. 

O nedenle, siz siz olun, gece yarısını geçen saatlerde kalkışı olan seferlere biletiniz varsa, çok dikkatli olun, gerekirse havayolunu arayıp emin olun.

Tabii bu arada, havayollarına da bir görev düşüyor. Gece 00:00 ile hiç olmazsa 00:30 arasında kalkışı planlanan uçuşlarını tarifede 23:55 olarak gösterirlerse bu tür mağduriyetlerin büyük oranda önüne geçebilirler. Varsın yolcu 15-20 dakika geç kalktık desin. Havayolları artık genelde bu konuya dikkat ediyor. Eskiden 00:00’da kalkış gösterilen uçuşlar bile konurdu ve işte o zaman anlamak hiç mümkün olmazdı.