• 26 Kasım 2020 13:13
  • 0
  • 11 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

10. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne katılanların konuşmaları

Bu haberi dinleyin
26 Kasım 2020 10. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne katılanların konuşmaları

Bakan: Tur operatörleri bu yıl ön ödeme yapamayacak

Kültür veı Mehmet, küreselde yüze 80 daralma olduğunu, bu yılın 15 milyon turist 11 milyar dolar geliriyle kapatılacağını söyledi. 

Bakan Şunları söyledi: 10 milyar liralık destek paketi hazırladık. Şu ana kadar 3,5 milyar lirası kullanılmış hala orada bir bakiye var. Hm kullanım limiti seçeneklerini çoğalttık hem de kullanım şeklini değiştirdik KGFlerinin.yi belli bir sürede kullanmak zorunda değilsiniz. Bununla ilgili çalışmayı Bankalar Birliği ile yaptığımız çalışmada tamamladık. İhtiyaç halinde bu miktar 20 milyara kadar .ıkacak. Bu kış zor geçecek çünkü tur operatörlü erken rezervasyon ödemelerini yapamayacak.

‘’KDV desteği sezon başlayana kadar uzatılacak’’

KÇÖ yıl sonuna kadar devam edecek.nı zamanda yıl sonuna kadar geçerli olan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi uygulamasının da sezon başlayana kadar uzatılması konusunda Hazinelığımızla anlaştık. İhtiyaç haşinde yeni destek paketlerini de hayata geçireceğiz.

Çavuşoğlu:, diplomasinin önemli başlıklarından biri haline geldi

“Toplantılar Antalya’da yapıyoruz diye tepki görüyoruz

Diplomaside attığımız bütün adımlardain gelişimini de düşünerek adım atıyoruz. Her toplantıyı Antalya’da yapıyoruz diye tepki görüyoruz ama bunu yapmamızın nedeni Antalyalı olduğumuz için değil Antalya’nın bir marka olmasından dolayıdır. Artık ve tanıtma konusunu daha geniş bir perspektifte yürütüyoruz.

2020 yılında salgın nedeniyle eşi benzeri görülmemiş bir sınama ile karşı karşıyayız. Biz ülke olarak içimize kapanmadık. Sağlık ve ekonomi alanında gece gündüz çalıştık ve çalışıyoruz. Şüphesiz salgının etkilerinin görüldüğü en önemli alan oldu.i canlandırmak için bir dizi tedbirleri yürürlüğe koyduk.

Neşet Koçkar/Anex: ‘’Karamsar olmayalım ama...’’

2021 ile ilgili öngörüm herhangi bir sınır kapatma olmazsa sayı olarak rekor kırabiliriz. Bunu Avrupa için söyleyemiyorum. BDT pazarında rekor kırabiliriz. Fakat biz şu an pandemi sağlık konuşuyoruz. İşin psikolojisi var. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ne olacağını bilmiyoruz. Karamsar olmak istemiyorum. Doğayı o kadar çok hırpaladık ki Covid bitecek buna benzer virüslerle karşılaşmaya devam edeceğiz. Bu belki doğanın bir yardım çığlığıdır.

‘’2021 beklentilerden daha iyi olabilir’’

Misafirler pek otellere geldikten sonra alışkanlıkları değişmedi ve değişmeyecek. Türkiye’ye karşı ilgi ortada. 2021 bir sıkıntı yaşamazsak beklentilerin üzerinde geçebilir. Buna göre de hazırlanmalıyız. Her ne kadar devlet ciddi destekler verse de burada temel konu küçük işletmelerin çok zorda olduğunu unutmamak lazım. Küçük işletmeler olmazsa büyük işletmeler deakta kalamaz. KGF var ama burada bankalar çok gönüllü değil.

Bizim geleceğimizdir. Öylesine bir memnuniyet yarattık ki kalite ve fiyatı yan yana koyduğunuz zaman rakibimiz yok. Cesur davranmak lazım. Türk tur operatörleri gereğinden fazla cesur. Karamsarlığa düşmeden mantık ve bilimdenrılmadan geleceğe hazırlanmalıyız.

‘’Avrupa için iyimser değilim’’

Avrupa’da çok iyimser olmamak lazım.’da devlet bir Avrupa’daki gibi ciddi destekler vermedi. Bu destekler bitecek. İşsizlik artacak. Bunun sonuçlarını da göreceğiz. AB turisti kendi içinde tutmaya çalışacak. Avrupa pazarından çok umutlu olmamak lazım.”

Büyümeye devam edeceğiz’’

Anex Tour olarak bundan sonra organik olarak büyümeye devam edeceğiz. Dünyainde bu zamana kadar söz sahibi olmamamız bizim birıbımızdır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyümeye devam edeceğiz ama kontrollü büyüyeceğiz.

Easyjet: Türkiye’ye 1 milyon yolcu göndermeyi hedefliyoruz

EasyJet CEO'su Johan Lundgren, 2021 yılına yönelik değerlendirmede bulundu.

Çok zor zamanlar yaşandığını, ancak sektörün çok sağlam bir geri dönüş yapacağını söyleyen Lundgren, “Türkiye'ye yabancı değiliz. Antalya rotamızı geliştiriyoruz. 2020 için planımız yarım milyon misafiri Türkiye'ye getirmekti. 2021'de bu göstergeleri yükseltmeyi düşünüyoruz. Planlamamızı pandemiye göre değiştirmek zorunda kaldık. Çünkü kısıtlama ve talep konusunda sıkıntılar vardı. Bu bir sağlık sorunu ama insanlar seyahat etmek istemiyor değil, talebi görebiliyoruz" diye konuştu.

İnsanların seyahat isteği olduğuna dikkat çeken Lundgren, şöyle konuştu: “Bu kısıtlamalar ne kadar güçlüyse geri dönüşümüz o kadar güçlü olacak. Pandemi bitince güçlü bir geri dönüş yapacağız. Bu nedenle iyileşme sürecine gireceğiz. Yaza doğru rezervasyonların yüzde 50 artacağını düşünüyoruz. İnsanların kendilerini güvende hissetmesi gerekiyor. Kısıtlamalar yaza doğru daha da rahatlayacaktır. 2021 yazı için Türk havalimanlarına 1 milyon yolcu göndermeyi düşünüyoruz.”

Mete Vardar: 2021 ‘İç Pazar Yılı’ ilan edilsin

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2021 yılının “İç Pazar Yılı” ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

2020 yılında bir mucize başardıklarını belirten Mete Vardar, “Rekabet koşullarında bir takım olumsuzluklarla karşılaştık. Hala bitti mi konu hayır. Zorluklar yeni başlıyor” dedi.

İç pazarın her zaman önemli olduğunu belirten Vardar, açıklamalarına şöyle devam etti: “İç pazar sadecedönemlerinde değil her zaman önemli. Jolly’nin sahibi olarak konuşmuyorum. İç pazar hep önemli deniyor ama uygulamada yok. Avrupa pazardaki fiyat politikamızı iç pazarda da uygulamalıyız. Yurt dışından gelen Hans ile yurt içindeki Mehmetnı oranda mı kazanıyor. Burada bir haksız rekabet var. Herkes taşın altına elini sokmalı.

Sezon kötü başlarsa beni hiç aramayan otelciler aramaya başlıyor. Doğru fiyatlarla başlasaydık aramasına gerek yoktu. Biz kendi kendimize pazarı çürütüyoruz. Doğru bir planlama ile seyahatlerinin de önemsendiği gösterilirse iç pazar 30 milyona ulaşabilir. Bunu sağlarsak krizlere karşı daha dik durabiliriz. İç pazardaki seyahatlerine seslenmek istiyorum; bu krizi el birliği ile atlatabiliriz. Birbirimizi aşağıya çekmemeliyiz. İç pazarın önemini, bizim kadar anlayacak birımız var. İç pazarı 30 milyona çıkartalım. Bunu sağlarsak krizden daha iyi çıkabiliriz.”

FVW Direktörü Klaus Hildebrandt :“Türkiye, 2021 için’da iyi görünüyor”

FVW Direktörü Klaus Hildebrandt, 2021 yılında Türkiye’nin Alman tatilciler tarafından tercih edileceğini söyledi.

Türkiye’nin büyük alanlara sahip otelleri bulunduğunu belirten Hildebrandt, bu durumun Türkiye için büyük avantaj sağladığını söyledi. Hildebrandt’ın açıklamaları şöyle: “Alman tatilciler uzun mesafeli tatil destinasyonlarını tercih etmeyecek. Örneğin ABD, Tayland. İnsanlar uzun seyahatlere çıkmak istemiyorlar. Yapılan araştırmalara göre insanlar yine deniz, dinlenme ve eğlence istiyor. Bu konuda çok büyük değişiklikler yok.

İnsanlar seyahat etmek istiyor ama güvenli seyahat istiyorlar. Bu sene güvenli seyahatin çok önemli olduğunu gördüler. tıbbi alt yapıya da dikkat edecekler. Türkiye de bu da var. Hastalandıkları zaman Türkiye’de tedavi olma durumu var. Aşı bulunursa Türkiye seyahat edecek noktalar arasında olacaktır. Özetle önümüzdeki sene Türkiye’nin sağladığı güvenlik önlemleriyle iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır.’dan Türkiye’ye seyahatler artacaktır. Sağlık sisteminde Türkiye başarılıydı. Türkiye, pazarında başarılı bir yıl geçirecektir.

Türkiye’nin rakiplerine göre birçok avantaj var. Türkiye iyi olan destinasyonlardan biri. için iyi bir yıl olmayacak. Türkiye’nin büyük otelleri ve bu otellerin büyük alanları var. Profesyonel bir anlayışınız var. Türkiye, her konuda avantajlı. 2021 yılı Türkiye için iyi bir yıl olabilir” dedi.

Er Yatırım/Ferzan Çelikkanat: “Gelirler değil, giderler planlanmalı”

“Kendimize ‘10 yılda 20 otel’ hedefi koyduğumuzu açıkladığımızda bize ‘Hâla otel yatırımına ihtiyaç var mı?’ diye soruluyordu” diyen Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat yatırımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatırken, otelcilikte planlamanın gelirleri değil giderleri planlamaktan geçtiğini söyledi.

Bu dönemde şunu da anladık: bu tip devlet destekleri olmasa bu dönemi atlatmak mümkün olmayacaktı. Kısa çalışma tek başına benze bizim sektörü en azından yüzdüren,akta tutan ve geleceğe yönelin umut duymaya devam etmesini sağlayan en önemli desteklerden biri oldu. Kuşkusuz başkaÇelikkanat sektördeki yatırım eğilimlerine ilişkin değerlendirmeler yanında grubunun yatırım planları konusunda da bilgi verdi. Çelikkanatde gelirlerin değil, giderlerin doğru planlanmasıyla para kazanılabileceğini söyledi.

Otelcilikte neler oluyor

Ferzan Çelikkanat,sonrası için ‘çıkış planı’ yapılması gerektiğini söyledi. 

Türkiyeinde hâla doğru yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Çelikkanat şöyle konuştu:

‘Bir yatırımcı için giderlerini doğru planlamak, doğru yatırım modelini baştan ortaya koymaktır. Bu, arazi maliyetiyle başlayan; aslında doğru lokasyonda doğru segmentteki ürünü geliştirerek planlanması gereken bir süreç.

“Pahalıya borçlanıyoruz’’

Sektörün mevcut sıkıntıları, finansman kaynaklarına ulaşma güçlükleri, özkaynaklarınızla belli bir riskin altına giriyor olmanız da bu ülkede yatırımcı olmanın zorlukları. Çünkü bugün Avrupa’daki finansman maliyetinin neredeyse iki katı borçlanarak bir yatırım kararı almak zorunda kalıyorsunuz. Kaldı ki, son dönemde döviz kurlarında yaşana hareketlilik de, varlıklarınızın ipotek değerlerinin ne kadar altında değerlendirildiğini gösteriyor.

‘’Yatırım için doğru zamanda doğru lokasyon’’

İstanbul’daki bazı lokasyonlarda otellerinı alana sıkıştırarak aslında çok ciddi yatırım hataları yapıyoruz. Bu hataların doğru planlamayla bertaraf edilip, doğru bir finansal strateji konulduğunda, her zaman yatırıma ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Hedefimizi ‘10 yılda 20 otel’ olarak koyduğumuzda bize herkes şunu soruyordu: Hala bu ülkede otel yatırımına ihtiyaç var mı?

İstanbul’a 11 milyon turist geliyor ve bu övündüğümüz bir rakam. Aslında biz bir ürünü doğru pazarlar, doğru konumlandırır, hikayesini düzgün oluşturursak mesafe katedebileceğimiz ciddi bir potansiyelimiz var. Bu da, bizim doğru zamanda, doğru lokasyonda yatırıma ihtiyaç olduğunu gösteriyor.''

Hilton Türkiye/Armin Zerunyan: “Kısa çalışan ve işletmeler için can suyu oldu”

Hilton Üst Sınıf Otellerden Sorumlu Türkiye Bölge Müdürü Armin Zerunyan,’un dünya çapında 2 bin çalışanla yollarınıırdığını, çalışanların bir kısmı ile kısa çalışma içine girildiğini belirterek, “Bu dönemde devlet destekleri olmasa bu dönemi atlatmak mümkün olmayacaktı. Kısa sektörü en azından yüzdüren,akta tutan önemli desteklerden biri oldu” dedi.

Armin Zerunyan,’un krizden çıkmak için yaptığı çalışmalara ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

‘’Hızlı davrandık’’

Pandemi nedeniyle Grubu’nun da diğer şirketlerle benzer şeyler yaptığını ancak bazı konularda daha hızlı hareket ettiğini belirten Armin Zerunyan,’un çalışanlarını ve misafirlerini korumak için ‘’Clean Stay’’ isimli bir programı hızla devreye soktuk. Daha sonra işler normale dönmeye başlayınca gelen ufak-tefek toplantılar için ‘’Event Ready’’ programını hayata geçirdik.’’ dedi.