• 06 Ocak 2023 23:46
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

ABD de ‘Turkey’ yerine artık ‘Türkiye’ diyecek

Bu haberi dinleyin
06 Ocak 2023 ABD de ‘Turkey’ yerine artık ‘Türkiye’ diyecek

ABD Dışişlerilığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği'nin talebi üzerine, resmi yazışmalarda “Turkey” yerine “Türkiye” ifadesini kullanacaklarını açıkladı.

ABD Dışişler'inde yapılan yazılı açıklamada da “Türkiye” ifadesi kullanıldı.

Basın toplantısında bu değişikliğin ne zaman yapıldığına ilişkin bir soruya yanıt veren Price,lığın, Türkiye’nin ismine yönelik değerlendirmesini bu sabah tamamlayıp uygulamaya koyduğunu söyledi.

Price, “Türk Büyükelçiliğinin yazışmalarda ülke isminin bu şekilde kullanılması talebinde bulunduğunu teyit ediyorum. Bu değişiklik her zaman olduğu gibi ABD Coğrafi İsimler Kurulu tarafından da onaylandı” dedi.

ABD Dışişlerilığın'ın, tüm platformlarında isimlerin kullanımı konusunda bir süreç işlettiğini belirten Price, Coğrafi İsimler Kurulu'nunnı zamanda ABD halkının anlamasını kolaylaştırmak üzere “Turkey” ve “Republic of Turkey” (Türkiye Cumhuriyeti) isimlerinin de kullanılabileceğine izin verdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler, Ankara'nın talebinin ardından 1 Haziran 2022'de "Turkey" ibaresi yerine, ülke isminin "Türkiye" olarak kullanılmasını onaylamıştı.

Daha önce de ihraç ürünlerinde "Made in Turkey" yerine "Made in Türkiye" ibaresi kullanılmaya ve dünyaya tanıtılmaya başlanmıştı.

Geçen yıl ocakında İletişim Başkanlığı da "Hello Türkiye" kampanyası ile Türkiye adının uluslararası tanıtımını yapmaya başlamıştı.

“Turkey” isminin hindi ticaretinden kalması ve aşağılama unsuru olarak kullanılmaya devam edilmesi bu isimden kurtulmak açısından önemli kabul ediliyor.

Adını değiştiren ülkeler

Son yüz yılda yüzden fazla ülke adı değişti.

Ülke adlarının değiştirilmesinin nedeni bir bölümü rejim ve devlet değişikliklerine denk düşerken, önemli bölümü ülkelerin bağımsızlık girişimleri veya sistem değişiklikleri oldu.

1945 itibariyle başta, ABD ve Fransa’dan bağımsızlıklarını kazanan devletler ülkelerinin adını değiştirdiler.

“Seylan”, 1948’delerden bağımsızlığını kazandı ve 1972’de de ülkenin adını “Sri Lanka” olarak değiştirdi. Ülke adlarının değiştirilmesi büyük oranda 1960 ile 1980 arasındaki dönemde gerçekleşti.

Afrika, Asya ve Latin Amerika’da birçok ülke bağımsızlıklarını kazanınca sömürgeci geçmişlerinden kurtuluşlarının bir simgesi olarak ülkelerinin adını değiştirdi.

Örneğin “Belçika Kongosu” Demokratik Kongo Cumhuriyeti, “Portekiz Doğu Afrikası” Mozambik, “İngiliz Doğu Afrikası” Kenya, “Alman Güneybatı Afrikası” Namibia oldu.

Adını değiştiren diğer ülkelerden bazıları da şunlar

Hollanda→ Netherlands

Çek Cumhuriyeti → Çekya

Siam → Tayland

Burma → Myanmar

Swaziland → Eswatini

Alto Volta → Burkina Faso

Cape Verde → Cabo Verde 

Irish Free State → İrlanda

Persia → İran

Demokratik Kampuçea­→ Kamboçya

Zaire Cumhuriyeti­→ Kongo 

Rodezya­→ Zimbabve