• 04 Mayıs 2024 10:30
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yunanistan Altın Vize koşulları ağırlaştırıldığı halde başvurular azalmadı

Bu haberi dinleyin
04 Mayıs 2024 Yunanistan Altın Vize koşulları ağırlaştırıldığı halde başvurular azalmadı

Yunanistan'da taşınmaz satın alınması, yatırım yapılması karşılığında ‘Altın vize’ verme uygulamasına ilişkin koşulları ağırlaştırdığı halde başvuruların azalmadığı belirtiliyor.’da bu yolla kaç kişiye yurttaşlık verildiği açıklanıyor ama Türkiye’de de olan uygulama ile kaç kişiye yurttaşlık verildiği bilinmiyor.

Göç ve İlticalığı tarafından açıklanan son verilere göre incelenmek üzere olan 9.478 başvuru bulunuyor ve bunların 6.228'i 2023'te yapıldı. 

Yılın ilk ikiında 1.299 yeni başvuru yapıldı; geçen Ocak ve Şubatında ise bu sayı 1.248 idi, bunların da 664’üne  altın vize verildi

2023 yılında bu yoldan toplam 1,1 milyar Avroluk taşınmaz alımı ya da yatırım yapıldığı, 4.444 altın vize verildiği belirtiliyor

Yunanistan altın vize uygulamasında en popüler ülkelerden biri.

Yunanistan 2021-2023 yılları arasında yatırım yoluyla 7.387 yabancıya ikamet, altın vize vererek buradan 4,3 milyar euro gelir elde etti.İkamet hakkı tanıyan altın vize için en çok başvuranlar arasında Türkler ikinci sırada yer alıyor. İlk sırada Çin var. Daha sonra Lübnan, İran,,, ABD, İsrail, ve geliyor

Talebi karşılamak amacıyla ve halen incelenmeyen başvuru yoğunluğu nedeniyle, 2027 yılına kadar altın vize vermeye devam edecek.

Yunan hükümeti yakın zamanda ülkenin altın vize programında değişiklik yaptığını duyurdu ve diğerlerinin yanı sıra, popüler turistik yerler  ve şehir merkezleri  de dahil olmak üzere  doymuş alanlar için  eşiği 800.000 avroya çıkardı  .

Türkiye’de durum

‘Yurttaşlığın para ile satılması’ olarak da tanımlanan uygulama Türkiye’de de 2016’dan beri uygulanıyor. hayata geçen bu uygulama, 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na yapılan eklemelerle “istisnai vatandaşlık” olarak da bilinen uygulama yabancılara taşınmaz alımı ya da yatırım yoluyla yurttaşlık veriliyor.

Ocak 2017’de yabancıların 400 bin ABD doları ve üzeri değerinde gayrimenkul satın almaları halinde Türk yurttaşlığı veriliyordu. Yatırım türü ve miktarı konusunda bazı değişiklikler yapı4lmakla beraber uygulama devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurum (TÜİK) verilerinden yabancılara yapılan konut satışı sayısı görülebiliyor. Ekim 2023’te yayınlanan rapora göre yabancılara yapılan konut satışları 2 bin 535 oldu. En çok satış yapılan ülke ise oldu.

Yabancılara ne kadar konut satışı yapıldığına dair bu veriler, kaç kişiye yurttaşlık verildiğini öğrenmeye yetmiyor. Çünkü o yatırımı yapanın yalnız kendisine değil bütün ailesine yurttaşlık veriliyor.