• 25 Mayıs 2022 02:25
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Bu coğrafyada krizler her zaman olacak. Turizmde geleceğe odaklanılmalı’’

Bu haberi dinleyin
25 Mayıs 2022 “Bu coğrafyada krizler her zaman olacak. Turizmde geleceğe odaklanılmalı’’

Türkiye’ninde 2022’de2019’u yakalamayı planlamışken’nın’ya saldırısı ile planların değiştiği dünya ile birlikte Türkiye’de de belirsizliklerin ağır bastığı bir krizin patladığı belirtildi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, ‘ üyelerle yapılan geleneksellık toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2019 yılında hem dünya hem de Türkiyeinin zirve yaptığını, 2020 yılına daha iyi hazırlanırken pandemimin ortaya çıktığını, pandemi biterken savaşının neden olduğu krizin yaşandığını söyledi.

Dr. Yağcı,” Bu dönemde enerji ve girdi maliyetlerini ele almayı düşünüyorken-Ukrayna savaşı başladı. sektörü çok kırılgan bir sektör. Ülkemizin bulunduğu coğrafyada krizler her zaman olacak. Sıfır risksiz sezon olmayacak’ dedi.“Turizmde geleceğe odaklanılmalı” diyen AKTOB Başkanı Yağcı şunları söyledi:

“Bundan sonra yeşil, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gündem olmalı. Şehirler sürdürülebilir olmalı. Dünyada kentleri buna doğru gidiyor. Teknoloji ve iletişim önemli. Hem şehir hem de oteller olarak stratejisini kurmalıyız.Dijital dönüşüme hazır olmalıyız”

Sururi Çorabatır: '' İç Pazar güçlendirilmeli''

Toplantıda konşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır da , Türkiye’nin ’geleceğini’ni şimdiden stratejik planlamasının hazırlanması, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılması vein mutlaka çeşitlendirilmesi için çalışmalar yapılıp kişi başı gelirinin bin doların üzerine çıkarılması gerektiğini belirtti.

Kriz dönemlerinde iç pazarın sektörü harekete geçirdiğine dikkat çeken Çorabatır, ‘’Normal koşullarda iç pazarı göz ardı ediyoruz. İç pazarı da desteklememiz gerekiyor’’ dedi.

Pandemi sürecindede yatırımların durduğunu, borçların artarak ötelendiğini, gelirlerin düştüğünü dile getiren Sururi Çorabatır, sözlerini şöyle sürdürdü. 

‘’Kalifiyeli personelimizi kaybettik. Personelimiz tarım sektörüne kaptırdık. Artık geri döndüremiyoruz.Bu sorun sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da sorunu. ve pazarı Türkiye’den nitelikli personel talep ediyor. Ama bizimde ihtiyacımız var. Sektörde stajyerlerin çalıştırılmasında düzenleme yapılmalı.’’