• 10 Mayıs 2022 18:34
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bu havaalanlarına ne yolcu geliyor ne de uçak iniyor

Bu haberi dinleyin
10 Mayıs 2022 Bu havaalanlarına ne yolcu geliyor ne de uçak iniyor

Gökçeada Havalimanı 10 yıldır kullanılmıyor. Balıkesir Havalimanı'na uçak inmiyor. Uşak Havalimanını 2021'de 52 yolcu kullandı. Kocaeli'deki Cengiz Topel çalışmıyor.

Milyonlarca liraya yapılan ve onlarca personelin hâlâ görev yaptığı havalimanlarının pistleri de yolcu salonları da bomboş. Bunlardan Gökçeada Havalimanı açıldığından bu yana yalnız 3 kullanıldı. Kocaeli'deki Cengiz Topel Havalimanı'nı da bu yılın ilk dörtında hiçbir yolcu kullanmadı.

Birgün Gazetesi’nden İsmail Arı’ın haberinde şöyle deniyor:

Kamunun kasasından milyonlarca lira harcanarak yapılan Uşak, Çanakkale Gökçeada, Kocaeli Cengiz Topel ve Balıkesir Merkez havalimanları yıllardır atıl durumda. Kuş uçmaz kervan geçmez atasözünü hatırlatan havalimanlarında her gün onlarca personel görev yapmaya devam ederken, yolcuların gitmediği, tarifeli uçakların inip-kalmadığı havalimanlarının giderleri de devletin kasasından karşılanıyor. İktidar partisinin temsilcileri ve AKP'li Cumhurbaşkanı, yıllardır yapmakla övünse de Ulaştırma ve Altyapılığı'na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün havalimanlarına ilişkin verileri oldukça dikkat çekici. 

2021'DE SADECE 52 YOLCU 

DHMİ Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Uşak Havalimanı'nı 2020 yılında toplam 7 bin 500 kişi kullandı. Ancak, 2021 yılında ise sadece 52 yolcunun Uşak Havalimanı'nı kullandığı belirtildi. Bu yılın ocak ve nisanlarını kapsayan ilk dörtında ise 83 personelin görev yaptığı, milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadı. 

ZAFER İÇİN KAPATILDI 

Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanan ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı'nın yolcu garantisi verilen Kütahya'daki Zafer Havalimanı için kapatıldığını açıklayan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım şunları söyledi: "Uşak Havalimanı pandeminin başlangıcında kapatıldı. Havalimanın kapatılma gerekçesi olarak pandemi gösterilse de aslında Zafer Havalimanı için kapatıldı. İktidar Uşaklıların Kütahya'daki Zafer Havalimanı'm kullanmasını istiyor. Yıllık 1,3 milyon yolcu garantisi verilen Zafer Havalimanı yüzünden Uşak halkı zulüm görüyor ve havalimanın yeniden açılmasını istiyor. Uşak Havalimanı'nda yer hizmetleri, özel güvenlik, kule ekibi ve itfaiye personelleri hâlâ aktif görev yapıyor. Hatta havalimanının müdürü bile göreve devam ediyor. 

76 MİLYON TL HARCANDI 

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Balıkesir Koca Seyit Havalimanı adı altında bir havalimanı bulunmasına rağmen AKP, 2016'da yılında kente Balıkesir Merkez Havalimanı adı altında bir havalimanı daha yapma karan aldı. 1 milyon yolcu sayısı hedeflenen ve proje tutarı 30 milyon lira olarak belirlenen havalimanı, 2019 yılında 76 milyon lira harcanarak tamamlandı ve 2020 yılının şubatında açıldı. Ancak DHMİ Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, havalimanına açıldığı günden bu yana hiç uçak inmedi. İki yıldır hiç tarifeli uçağın inmediği ve hiçbir yolcunun da uğramadığı havalimanında toplam 51 personel görev yapıyor. 

Havalimanı

2021 yılı

yolcu sayısı

2022(*) 

yolcu sayısı

Personel

sayısı

Balıkesir merkez0051
Uşak52083
Gökçeada0038
Kocaeli C.Topel9.252089
Çorlu8.3997.966153
Kastamonu30.97613.43394
(*) 4lık