• 05 Eylül 2023 09:54
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Force majeure” tartışılıyor: Yangın, deprem, havaalanı kaosu “mücbir sebep” sayılır mı?...

Bu haberi dinleyin
05 Eylül 2023 “Force majeure” tartışılıyor: Yangın, deprem, havaalanı kaosu “mücbir sebep” sayılır mı?...

Son dönemde yaşanan orman yangınları, diğer doğal afetler ve havaalanlarındaki kaos nedeniyle iptal edilen operasyonların maliyetini kimin karşılayacağı tartışmalarını gündeme getirdi.

İngiltere’deki tur operatörleri, aralarında yaptıkları toplantıda havaalanlarında yaşanan kaos nedeniyle yapılamayan seferlerden dolayı İspanyol otelcilere tazminat ödememe kararı aldı. Tur operatörleri bu durumların “mücbir sebep” (force majeure) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, bu nedenle otele giremeyen müşteri için “no Show” uygulanamayacağını söylüyor.

Otelci dernekleri de konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmede şunları söylüyor: “Mücbir sebebin ne olduğu konusunda netlik olmalıdır. Önemli olan neyin mücbir sebep olup neyin olmadığı konusunda fikir birliğine varmaktır. Bu yalnız tur operatörlerine bırakılamaz. Öyle olursa ne isterlerse onu mücbir sebep sayabilirler.” 

İspanyol otelciler de mücbir sebebin hangi koşullarda uygulanacağının belli olduğunu tur operatörlerinin bunu kendilerine göre yorumlayamayacağını belirtiyor.

Otelciler, hukukçuların konuyla ilgili değerlendirmelerini aktarırken, “Yanardağ, çarpma veya kasırga gibi harici veya öngörülemeyen bir olay söz konusu olduğunda kimsenin suçlanamayacağını; bu durumda Ulusal Hava Trafik Hizmetleri’nin (NATS) sorumlu olduğunu belirterek "Bu durumda sistem çöktüyse bunun nedeni birilerinin yanlış yapması, yeteri kadar korunmaması veya gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Tazminat talep edilebilecek yer varsa burası olmalı” diyor.

Otelciler bu değerlendirmenin de böyle durumlarda maliyetin kendilerine ödetilmesine olanak vermediğini, bu durumlar için ortak bir kriter bulunması gerektiğini söylüyor.