• 20 Nisan 2024 09:00
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İmamoğlu'nun kültür politikasına övgü : Boğaz'da sanat büyüyor

Bu haberi dinleyin
20 Nisan 2024 İmamoğlu'nun kültür politikasına övgü : Boğaz'da sanat büyüyor

 

 

Yere seçimlerde AKP’nin uğradığı ağır kayıp karşısında muhalefetin gösterdiği başarı yabancı basında konu olmaya devam ediyor.

Almanya’da yayınlanan Taz gazetesi, 31 Mart seçimlerini yeniden kazanan Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasında etkili olan konular arasında olan şehrin kültür sanat alanında yaptıklarını geniş yerırdı.

“Boğaz'da sanat büyüyor” başlıklı haberde “Yerel seçimlerden kısa bir süre önce Martı başlarında tarihi bir tersanede Gentile Bellini'nin 1453'te Konstantinopolis'i fetheden Sultan Mehmed'in 1480 tarihli portresinin önünde fotoğraflanması, seçim kampanyası hesaplamalarını etkiliyordu” denilerek şöyle devam ediyor

17 kurum açtıldı 28 daha açılacak

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) şu anda Boğaz'da gerçekleştirdiği kültürel atılım gerçek bir sansasyon.'da siyasetçilerin “Kültür beni harekete geçiren lokomotiftir” dediğini en son ne zaman duydunuz? İBB, yeni sanat müzesinin yanı sıra, CHP'li siyasetçinin beş yıl önce göreve başlamasından bu yana 17 yeni kültür kurumu açtı, 28 yeni kültür kurumu daha açılacak.

İstanbul Sanat geçici, muhteşem bir ilgi odağıydı. 2022 yılında Kadıköy'de eski bir gaz fabrikası olan Müze Gazhane ile, Haziran 2023'te ise aşırı muhafazakar Eyüp semtinde eski bir Osmanlı fes fabrikası olan Müze Feshane ile başladı. Açılışta dindar Müslümanlar sergilenen modern sanata karşı yüksek sesle protestolarda bulundular. Artık taytlı ve başörtülü genç kadınlar “Dinamik Göz: Op ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisinde Alexander Calder'ın cep telefonlarının önünde poz veriyor.

Keyifli ortamlar

Yeni açılan evlerle İstanbul şehri, çoğu zaman takıntılı inşaat furyasının kurbanı olan kültürel mirasını koruyor. Sadece simge yapılar ve beyaz küpler olarak değil,nı zamanda mahallenin sosyo-kültürel merkezleri olarak da işlev görüyorlar. Belki İstanbul'da zaten hızlı olan soylulaştırmayı hızlandırmak istiyorlar ama şu anda herkes herkesin habersizce girebileceği, dizüstü bilgisayarını paketinden çıkarabileceği ve çalışabileceği ultra modern, şık bir şekilde döşenmiş kütüphanelerin heyecanını yaşıyor.

Yeni İstanbul müze patlaması

Eczacıbaşı'nın İstanbul Modern'i ya da Koç'un Sanat Müzesi gibi üst sınıf sahiplerinin zevklerine göre şekillenen özel müzeler için rekabet yaratma gibi yararlı bir etkiye sahip . Ancak Türkiye standartlarına göre eşi benzeri olmayan kültür politikasının arkasında gizli bir gündem var. İmamoğlu, yavaş yavaş yayılan İslamlaşmaya karşı kültür yoluyla yeniden laikleşme için çabalıyor. Yani cami yapıyor, İmamoğlu müze yapıyor.

Atatürk'ün izinde

İmamoğlu kültür politikasıyla, devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sürekli alıntıladığı meşhur "Sanatı olmayan millet, can damarlarını kaybetmiş millettir" sözünü takip ediyor.