• 16 Temmuz 2023 23:25
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İslami, helal, tesettür, muhafazakar, alternatif gibi adlar altında dini duygular istismar ediliyor

Bu haberi dinleyin
16 Temmuz 2023 İslami, helal, tesettür, muhafazakar, alternatif gibi adlar altında dini duygular istismar ediliyor

Kendilerini İslami, helal, tesettür, muhafazakar, alternatif olarak tanımlayan otellerde fiyatlar diğer otellerden daha pahalı. Müşterilerden bu yönde şikayet var gibi mecralarda da dile getirilen eleştirilere “Ama biz size günah işlemeyeceğiniz bir tatil sunuyoruz” gibi dini istismar eden açıklamalar yapılıyor.

Bu alanda faaliyet gösteren ve herşey dahil sistemi ile çalıştıklarını söyleyen otellerden bazıları “ Şu hocadan dini sohbet dahil” vs gibi animasyon kapsamında sundukları ek hizmetler arasında bazı farklılıklar olsa da hepsinin ortak noktası alkolsüz olması.

Alkol yok ama fiyat
Herşey dahil ile çalışan otellerde maliyetlerde önemli bir paya sahip olan alkol dahil iken bu otellerde alkol verilmediği haldenı fiyatları veriyor. Bu durumda kendilerini İslami, helal, tesettür, muhafazakar, alternatif olarak tanımlayan otellerin fiyatı daha pahalı oluyor.

Şecaat arzederken… 
Bu yönde gelen eleştiriler ve sosyal medyada gösterilen tepkiler üzerine kendisini İslami usullere göre işletilen otel olarak tanımlayan, Alanya’daki Grand Akca Oteli’nin sahibi Ersin, “Fiyatların yüksekliği ve kalitesinin standartların altında olması nedeni ile eleştiri alan tesettür otelleri” diyor ve ekliyor “ Bir İslami otel olarak hemen cevap verelim. Kesinlikle İslami oteller pahalı değil. İslami oteller diğer tesislere göre daha fazla kâr etmiyor, muhafazakar tatilcinin duygularını sömürmüyor” diyerek bu konuda savunma yaparken “Şecaat arz ederken sirkatini söyleme” deyimini anımsatıyor.

Erdoğan açıklamasının daha sonraki bölümünde alkolsüz otellerin daha pahalı olduğunu kabul ederek alkolsüz otellerin daha pahalı olmasını şöyle savunuyor:

“Bazı misafirlerimizin ‘İyi ama İslami otellerde alkol yok, turistik tesislerde ise alkol büyük maliyet’ dediğini de duyar gibiyiz. …, Lara veya Side, Kemer, Alanya vs. bölgesindeki bir tesis değilse, çok düşük maliyetli, kalitesiz alkol hizmeti sunuyor.

Bizim sezon kısa 

Bir defa İslami oteller diğer tesislere nazaran daha kısa bir sezonda çalışıyor. Yani diğer turistik tesisler mart veya nisanı gibi hizmete başlarken muhafazakar otellerin kayda değer bir iş yapması haziranının son haftası başlıyor. Yine diğer turistik tesisler kasımı ortasına kadar açıkken İslami oteller en geç eylül sonu ekim başına kadar açık kalabiliyor.”

Sayıları artıyor

Öte yandan bu türde çalışan otel sayısı artıyor. 2002 yılında bu türde faaliyet gösteren tesis sayısı 5 iken  2014 yılında 75’e 2023’ün ilk yarısı itibariyle 165’e ulaştı.
Herşey dahil sistem ile çalışan otellerde alkol önemli bir maliyet oluştururken bu tesislerde o maliyet olmadığı halde fiyatlarınınnı olması o işletmelerin kârlılığını artırıyor. Tüketicinin aleyhine olan bu durum şikayetlere de konu oluyor. Şikayet var sitesinde bu yönde çok sayıda şikayet var.

Güngör Urasşe teyze için yazmıştı

Konu, yaşamı boyunca tüketicinin haklarını “Ayşe teyze” ile sembolleştirdiği yazılarında dile getiren rahmetli Güngör Uras tarafından da yıllar önce dile getirilmişti.

Saygıyla andığımız üniversitelerde ders veren öğretim üyesi profesör ilken bu ünvanı değil “Saf, bakir Anadolu çocuğu” olarak kendini tanımlayan Güngör Uras, 30 Temmuz 2014 günkü yazısında ele aldığı konuyla ilgili olarak şöyle diyordu: 

... “ Bu otellerin müşterilerinin büyük çoğunluğu Türkler. Son dönemde, Belçika, Danimarka, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden de bu otellere müşteri gelmeye başladı. Ama Arap ve diğer Müslüman ülkelerden bu otellere gelenler çok az.

‘İslami’, ‘Tesettür’, ‘Muhafazakâr’, ‘Alternatif’ oteller benzer adlarla kendilerini tanımlayan bu oteller klasik otellerden daha pahalı fiyat politikası uyguluyor.”

Ekin Grubu’nun araştırması

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin konuyla ilgili yaptığı araştırmada bu türden otellerin sayısının arttığı her şey dahil sistemi ile çalıştıklarını söyleyen bu tesislerde alkol olmadığı halde fiyatların alkol veren otellerlenı, hatta kimi yerde daha pahalı olduğu görülüyor.

5 idi 165 oldu
Bu alanda faaliyet gösteren otellerin olduğu ‘Halal Booking’ ve ‘islamihotels.com’ sitelerinde yer alan 165 tesisten herşey dahil olarak sunulan 5 yıldızlı otellerin fiyatlarının diğer otellerle karşılaştırıldığı araştırmada alkolsüz otellerde temmuzı itibariyle bir gecelik fiyatın 2.330 ile 4.080 TL arasında değiştiği görülüyor.

Herşey dahil, alkol hariç, fiyat

Buna karşılık alkol de veren herşey dahil sistemiyle çalışan otellerin bir gecelik fiyatları da 2.350 ile 4300 arasında değişiyor.

Bunlar 5 yıldızlı herşey dahil sistemi ile çalışan otellerin ortalama fiyatları. Her iki kesimde de bu fiyatların çok üstünde olan oteller var de var.

Geceliği 18 bin TL olan da var

Örneğin alkolsüz otellerden Alanya’daki Wome Prime Resort’ün bir gecelik fiyatı 18.285 TL.

Bu arada herşey dahil sistemle çalışmayan alkolsüz oteller de var. Bunlar genellikle termal tesislerden oluşuyor.

Bu tesislerde de geceleme 900 ile 1.200 TL arasında değişiyor.