• 15 Ekim 2023 00:27
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Kapadokya'nın korunmasına katı kurallar, uymayanlara ağır ceza var

Bu haberi dinleyin
15 Ekim 2023 Kapadokya'nın korunmasına katı kurallar, uymayanlara ağır ceza var

Meclis'te görüşmeleri süren ve günübirlik kiralık evlere ilişkin düzenlemeler içeren teklif, Kapadokya alanı içinde de önemli yasaklamaları kapsıyor.

Teklif, Kapadokya için de önemli kararları barındırıyor. Buna göre bölgede ticari fotoğraf, video çekmek de izne bağlı olacak. Kurala uymayanlara16 bin TL'den başlayan para cezaları verilecek.

Hürriyet Gazetesi’nden Umut Erdem’in haberine göre 250 kilometrekarelik alanın korunması için yapılan sıkı denetimler de verilen hasarların önlenmesine yetmeyince hükümet sert kararlar aldı.

Ağır para cezaları geldi

Yeni hazırlanan düzenleme ile Kapadokya alanında yapılacak izinsiz faaliyetlere ilişkin ağır para cezaları getiriliyor. Cezalar sadece bölgedeki yatırımcıları değil, turistleri de kapsıyor. 

Öyle ki izinsiz film, dron, fotoğraf, video çekimleri yapanlara 16 bin TL ceza kesilecek. Kayaları oyarak izinsiz mekân açanlar ise 608 binTL ceza ödeyecek. 

Onarımlarda özgün biçimine uymayanlar da tabela, klima motoru, tente gibi görüntü kirliliğine neden olanlar da affedilmeyecek. 1600TL'den 608 bin TL'ye varan cezaların yer aldığı teklifte özetle şu düzenlemeler bulunuyor:

izinsiz yeni yapı inşa edilmesi durumunda, korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları dışında kalan alanlarda 304 bin TL, sit alanları ve koruma alanlarında 532 bin TL, tescilli parsellerde 608 bin TL ceza ödenecek.

Film, dizi, belgesel, haber reklamları, fotoğraf, video çekimleri, gelir karşılığı yapılan izinsiz çekimler ve izinsiz etkinlik, festival, organizasyonlarda 16 bin TL para cezası verilecek.