• 08 Temmuz 2022 23:47
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Maske geri geliyor. İlk uygulama; İspanya, Fransa ve G.Kıbrıs’ta

Bu haberi dinleyin
08 Temmuz 2022 Maske geri geliyor. İlk uygulama; İspanya, Fransa ve G.Kıbrıs’ta

Covid-19 salgını geçti derken yeniden görülen ve hızla artan vakalar üzerine kaldırılan maske zorunluluğu geri geliyor.

Maske takma zorunluluğu uygulamasına Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve’nın Valensiya bölgesinde başlandı. 11 Temmuz’da da Fransa’nın Nice şehrinde başlayacak. 

İspanya Valensiya bölgesinde otel işletmecileri örgütü Hosbec enfeksiyonları ve buna bağlı olarak can kaybını önlemek amacıyla çalışanların maske takmalarını zorunlu hale getirdi.

Valensiya otellerinin kararı 

Kararın ve Valensiya’darıca Avrupa ve diğer kıtalarda Covid vakalarında önemli bir artış görülmesi üzerine alındığı belirtilerek, şu anda ülke genelinde maske zorunluluğu olmadığı, ancak otellerin bunu Avrupa genelinde yaşanan personel yetersizliğinden kaynaklanan sorunlara yenilerinin eklenme olasılığına karşı alındığı belirtiliyor.

G.Kıbrıs uymayana ceza

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde de Sağlıklığı artan vaka sayısı üzerine maske zorunluluğunu yeniden getirdi.

Sağlıklığı yayınladığı bildiride 8 Temmuz Cuma gününden itibaren tüm kapalı alanlarda tekrar maske takılması gerektiğini. maske takmayanlara 300 avro para cezası ile cezalandırılacağını açıkladı.

Fransa Nice’te zorunlu

Bu arada Fransa'nın Nice şehrinde toplu taşımada maske zorunluluğu 11 Temmuz’da başlayacak.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, kenti ve civar kentleri kapsayan "Nice metropolü"nün toplu ulaşım araçlarında maske zorunluluğunu yeniden yürürlüğe koyan kararnameyi imzaladıklarını belirterek, 11 Temmuz’dan itibaren Nice metropolündeki otobüs ve tramvaylarda yolcular için maske takmanın zorunlu olacağını söyledi.

Avrupa genelinde yeniden yükseliyor

Öte yandan Avrupa İlaç Kurumu Avrupa'da Omicron'un yeni alt varyantların etkisiyle yeni bir Covid-19 dalgasının yaşandığını söyledi.

Kurumda üst düzey bir yetkili olan Marco Cavaleri, "Yeni dalga Avrupa Birliği'ni etkisi altına alırken riskli grupların korunması ve aşılanmanın ihmal edilmemesi gerekiyor." uyarısında bulundu. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vaka sayısının dünya genelinde son iki haftada yüzde 30 oranında arttığını açıkladı.

Türkiye’de de artıyor

Türkiye de vaka sayılarının arttığı ülkelerden biri. Sağlıkı Fahrettin Koca "Omicron’a bağlı vakalar Türkiye’de de artış gösteriyor" dedi.. 

Türkiye'de haziranın başında 7 bin 322 olarak kaydedilen Covid-19 vaka sayıları, 27 Haziran-3 Temmuz haftasında yaklaşık 8 kat artışla 57 bin 113'e ulaştı.