• 14 Ocak 2024 23:10
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ne çıkarsa bahtına turizm

Bu haberi dinleyin
14 Ocak 2024 Ne çıkarsa bahtına turizm

 

Seyahatte genel eğilim güneş-deniz-kum ile ifade edilen ürüne her gün yenileri ekleniyor. Özellikle çocuklu aileler ve yaşlı nüfus tatile  ne zaman, nereye, nasıl bir yere gideceğini önceden planlayıp programlıyor. Şimdi bunun tersi bir eğilim yükseliyor. 

Plan yapmadan bir yere gitmek

ABD'de yeni eğilim böyle. 

"Sürpriz Ziyaretler" , "Kayboli" , "Nereye?", "Destinasyonu olmayan Seyahat", "Sihirli Esrarengiz Turlar" gibi başlıklarla hazırlanan turlar özellikle gençler arasında ilgi görüyor. 

Haftalık ekonomi dergisi Para’da Alev Rigel’in köşesinde aktardığına göre Seyahat şirketleri, özellikle gençler için ne çıkarsa bahtınai diye böyle macera gezileri hazırlıyor. 

"sürpriz geziler" 

Seyahat şirketlerinin yaptığı anketler gösteriyor ki, gezi severler, bavullarını hazırlayacak,na gidecek ama nereye uçacaklarını bilmeyecek. Çünkü nereye gideceklerininda öğrenecekler. Böyle bir belirsizliğin içine düşmek, güzel ve zevk veren bir heyecan mı, düş kırıklığı mı. 

ABD'de yeni eğilim böyle. 

Seyahat şirketleri, özellikle gençler için böyle macera gezileri hazırlıyor. Size bir zarf verip belirli bir saattenda olmanız gerektiğini söylüyorlar. Oyunbozanlık yapmayacak, zarfı alana gidene kadar açmayacaksınız. Nereye gideceğinizi alanda öğreniyorsunuz. Biletleriniz, transferleriniz ve otelleriniz hazır. 

Bue "Pack Up+Go" adı veriliyor. Yani '"Pılını Pırtını Topla ve Git". 

Yöntemin kabaca Türkçesi bu. ABD'de yüzlerce seyahatsi bu yöntemi benimsemiş. Yaşlılar değilse de gençler, özellikle de yeni evliler bu yöntemi çok sevdi. Booking.com sitesi, 33 ülkede, 27 bin turist arasında yaptığı ankette yüzde 55'i bulan bir oranda bu yöntemin benimsendiğini ortaya çıkarmış. 

Plan yapmadan bir yere gitmek

Söz konusu sitesinin Birleşik Krallık ve İrlanda bölge müdürü Ryan Pearson, "2024'ıe plan yapmadan bir yere gitmek, moda olacak. Gidilecek yerin belirli olmaması, fazlasıyla heyecanlı. Aslında son 10 yıldır böyle bir trend var. Milyonlarca turistin öğrendiği bu yöntem. 2024'te patlama yapacak" diyor. 

Önceleri pek rağbet görmemiş 

Bu yöntemin mucidi, Lillian Rafson. îşi, 2016'da başlatmış ama önceleri pek rağbet görmemiş. Üstüne Covid salgını da gelince, morali epey bozulmuş. Ama pes etmemiş. Salgın boyunca evinde, sadece ABD'de 20 bin kadar sürpriz gezi planlamış. Bugünkü rezervasyonların, pandemi öncesi dönemden yüzde 30 daha fazla olduğunu görmüş. Değişik adlar altında pek çoknin benzer programlan olduğunu görmekte de gecikmemiş. 

Sistem nasıl işliyor

Turist çifte ya da bireye tercih ettiği fiyat aralığı ve kaç gün kalınacağı bilgisi soruluyor. Sonra turistler, bir form dolduruyorlar. Daha önce gittikleri yerler, ilgi alanları, soğuk/sıcak iklim seçenekleri, yiyecek/ içecek konularındaki tercihleri gibi bilgiler veriyorlar. Seyahatinizin başlangıcından bir hafta önce size bir e-posta gönderiliyor. Gideceğiniz yerle ilgili olarak giysi tavsiyeleri alıyorsunuz. Bir gün önce de hangina saat kaçla gitmeniz gerektiği bildiriliyor.