• 07 Temmuz 2022 18:57
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Seyhun Örs yaşamını yitirdi

Bu haberi dinleyin
07 Temmuz 2022 Seyhun Örs yaşamını yitirdi

Turizmlığı Müsteşar yardımcılarından Seyhun Örs vefat etti. ve Tanıtma, Kültür ve ilelıklarında Planlama Şube Müdürü, Antalya Bölge Proje Uygulama Müdürü, Güney Antalya Gelişim Projesi Müdürü, Yatırımlar Genel Müdürü ve Ottawa, Paris ve Madrid’te Tanıtma Müşaviri olarak görev yapan Seyhun Örs, 2003 yılında Kültür velığı’ndan emekli olmuştu. Seyhun Örs’ün cenazesi 7 Temmuz perşembe günü, öğle namazından sonra Gölbaşı mezarlığında defnedildi.

Seyhun Örs kimdir?

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden (Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), yüksek mimar unvanıyla 1966 yılında mezun oldu. Askerliğini yaptıktan sonra, 1969 yılında ve Tanıtmalığı Planlama Dairesi Başkanlığı’nda plancı-mimar olarak göreve başladı ve 1970 yılında Planlama Şube Müdürü Yardımcısı oldu. Eylül 1971-Nisan 1972 arasında Fransa’da, Aix-en-Provence Üniversitesi, Araştırmalar Merkezinde, Planlaması konusunda staj yaptı. Bu dönemde Languedoc-Roussillon ve Akitanya Bölgeleri gelişim Projeleri hazırlanma ve uygulama yöntemleri üzerinde incelemeler yaptı.nı merkez’in üstlendiği Fas’ın İç Talebinin Araştırılması çalışması bağlamında, talep araştırması metodolojisini geliştirdi.

1972 yılında, Türkiye’ye döndükten sonra önce Planlama Genel Müdürlüğü Merkez Proje Müdürlüğü’ne, ardından Planlama Dairesi Başkan Yardımcılığı’na, Ağustos 1976da ise Planlama Genel Müdür Yardımcılığına atandı. Bu görevleri kapsamında, 1974 yılından başlayarak, Güney Antalya Gelişim Projesi Müdürü olarak Projenin hazırlık çalışmalarının yönetimini de üstlendi. Bu bağlamda, Dünya Bankası ile anılan projeninlendirilmesi görüşmelerini yürüten heyette yer aldı. Bu görevleri sırasında,lıkça ele alınan farklı ölçek ve içerikteki planlama çalışmalarına plancı-mimar ve/veya yönetici olarak katıldı. 

Haziran 1978’de, Antalya Bölge Proje Uygulama Müdürü olarak Güney Antalya Projesi’ni gerçekleştirmek üzere görevlendirildi. Geliştirdiği işbirliği ve eşgüdüm modeliyle, proje yöresinin tüm teknik altyapısının, ilgili kamu kuruluşları eliyle, kısa sürede, gerçekleşmesini ve Dünya Bankası’nca açılan 25 milyon ABD Dolarlıknin bu amaçla etkin bir şekilde kullanımını sağladı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin teknik yardım personeli olarak Haziran 1981-Haziran 1989 yıllar arasında Cezayir’de çalıştı, çok geniş bir coğrafyaya yayılan, planlama çalışmalarını yönetti, Cezayirli teknik personelin bu alanda deneyim ve bilgi edinmesini sağladı. 

1990-1991 yıllarında Türkiye’nin Politikaları, Stratejileri ve Öncelikli Projeleri çalışmasının teknik yönetimini üstlendi. Türkiye’de Mavi Bayrak uygulaması hazırlık çalışmalarını başlattı. Şubat 1992de Yatırımlar Genel Müdürü görevine atandı. İki yıl süren bu görevi sırasında, Türkiye’nin gelişim bölge ve merkezlerinin planlama, teknik altyapı, kamu arazileri tahsisi ve izlenmesi,in çeşitlendirilmesi ve mevsimlere yayılması için öncü etkinliklerin ve uygulamaların yönetimini yürüttü. 

Haziran 1994 yılında Ottawa Tanıtma Müşaviri. Mart 1999’dalık müsteşar Yardımcısı, bu yılın sonunda, önce Paris Tanıtma Müşaviri, bir buçuk yıl sonra ise Madrid Tanıtma Müşaviri ve Dünya Örgütü Nezdindelık Temsilcisi olarak atandı. 

Ankara’ya yeniden döndükten sonra, Şubat 2003te, emekli oldu. Bilen Yatırım&Proje Organizasyonu Danışmanlık firmasını kurdu.

Bakanlıktaki görevleri sırasında 22634 sayılıi Teşvik Kanunu, Kıyı Kanunu ve yönetmeliği ve çok sayıda yönetmelik çalışmasına, birçok uluslararası toplantıya katıldı, Başkent Üniversitesi’nde bir sömestr Hukuku dersi verdi.

2004 yılında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir araştırmada Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Konya ve Karaman illerinin potansiyelinin ve gelişme olanaklarının belirlenmesi çalışmasına katılarak çalışmanın bölümünü gerçekleştirdi. 2005 yılından başlayarak Türk inşaat taahhüt firmalarında, yurtiçi ve yurtdışı inşaat projelerinde proje müdürlüğü ve iş geliştirme danışmanlığı yaptı. 

2008 yılında, Federasyonunda Türkiye Yılı kapsamında Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı’nca ele alınan Çağdaş Türk Mimarisi tanıtım projesinin yöneticiliğini üstlendi. (Turizm Ansiklopedisi’nden Arzu Toker, 2020)