• 18 Şubat 2021 09:36
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm ençok meslek değiştirilen sektör olacak

Bu haberi dinleyin
18 Şubat 2021 Turizm ençok meslek değiştirilen sektör olacak

 

Pandemi sonrası istihdamı inceleyen McKinsey Global Enstitüsü raporu, 2030 yılı itibariyle her 16 kişiden 1’inin meslek değiştirmek zorunda kalabileceğini öngörüyor. Rapora göre ençok meslek değiştirilen sektörlerden olacak

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey’in araştırma birimi MGI tarafından yayınlanan “COVID-19 Sonrası İşimizin Geleceği” başlıklı raporda, yer alan 8 ülkede 107 milyon kişinin mesleğini değiştirmek zorunda kalacağı öngörülüyor.

Turizm en fazla etkileneceklerden

Dünya Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın aktardığını göre raporda; sağlık endişeleri nedeniyle sosyal mesafesi daha az olan eğlence ve, perakende ve yeme içme, bilgisayar temelli ofis işleri, üretim ve depoculuk, uzun vadede salgından en çok etkilenecek alanların başında gösterildi. Raporda COVID-19 öncesinde de otomasyon ve dijitalleşme nedeniyle ihtiyaç duyulan mesleklerde bir değişim söz konusu olduğu, ancak pandemi uzaktan çalışma, dijitalleşme ve otomasyon trendlerini daha da hızlandırdığı belirtiliyor.

Sekiz ülkede yapılan araştırmaya göre 2030 yılı itibariyle sekiz ülkede 107 milyon çalışan meslek değiştirmek zorunda kalacak.

Raporda incelenen 6 gelişmiş ekonomide işgücünün yüzde 70’i perakende ve yeme içme, bilgisayar temelli ofis işleri, üretim ve depoculuk alanında çalıştığı belirtilerek mesafe ihtiyacının devam etmesi nedeniyle pandeminin uzun vadede en fazla etkileyeceği sektörler şöyle anlatılıyor

Sağlık güvenlik

Sağlık ve güvenlik endişeleriyle pandeminin en çok hızlandırdığı trend işin fiziksel koşullarında yaşanıyor. Bu nedenle raporda fiziksel yakınlığın en fazla olduğu dört alanda mesleki değişim ihtiyacı yaşanacak.

Eğlence ve:

8 ülkede 60 milyondan fazla kişi istihdam ediliyor, perakende ve yeme içme, 150 milyondan fazla çalışan var, bilgisayar temelli ofis işleri (300 milyon), üretim ve depoculuk 350 milyondan fazla kişi çalışıyor. 

E-ticaret ve dijitalleşme: 

Pandeminin evlere kapattığı milyonların ihtiyaçlarını online olarak almaya başlaması ise hem e-ticaret’i hem de “evlere gönderim” ekonomisini iki ila beş kat hızlandırdı. Bu da rapora göre seyahat ve eğlence sektörlerindeki düşük ücretli mesleklere ihtiyacı azaltırken, dağıtım merkezleri ve evlere gönderi alanlarında ihtiyacı artırarak taşımacılık ve lojistik alanında mesleklere kayış getirecek.

Otomasyon ve yapay zeka: 

Üretim tesislerinde ve depolarda pandeminin risklerini azaltmak için otomasyon ve yapay zeka uygulamalarının giderek daha yaygın olarak kullanılması, bu alanlarda yıllar sürecek değişimleri de öne çekiyor. Müşteri hizmetlerinin akıllı kiosklardan ve robotlardan alınmaya başlamasıyla üretim ve depoculuk dışında, perakende ve müşteri hizmetleri alanlarında da ihtiyaç duyulan istihdamın başka bir yöne kayması gerekebilecek.