• 24 Haziran 2022 08:31
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB, Ukrayna’ya  'Aday Ülke' statüsü verdi

Bu haberi dinleyin
24 Haziran 2022 AB, Ukrayna’ya  'Aday Ülke' statüsü verdi

Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülke lideri’ya AB’ye tam üyelik sürecinin ilk adımı “aday ülke statüsü” verdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve zirveye video konferans yoluyla bağlanan Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “bu tarihi bir karardır” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu Moskova’ya gönderilen önemli bir mesajdır” dedi. ve Moldova için verilen karar, tam üyelik açısından uzun ve karmaşık bir sürecin “yalnızca başlangıcını” işaret ediyor.

Ukrayna ile birlikte Moldova’ya da AB aday üyeliği statüsü verildi. Kararı, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel duyurdu. Sosyal medya hesabından kararı Twitter'da "tarihi bir an” sözüyle açıklayan Michel, “Ukrayna ve Moldova Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke statüsü elde etti” dedi.

Kararı Von der Leyen ve Michel ile birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendiren AB dönem başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Rusya’nın başlattığı savaşta AB hızlı, tarihi ve birlik içinde hareket etti. Önce makroekonomik, ardından askeri, ardından finansal desteğin ardından bugün de politik bir destek veriyoruz. Bugün ve Moldova’nın AB’ye adaylık statüsünü onaylayarak’ya çok güçlü bir mesaj gönderiyoruz” diye konuştu.

AB liderler zirvesine video konferans yöntemiyle katılan Zelenski,’nın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu belirterek "Bu, ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde benzersiz ve tarihi bir andır” dedi.

AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği zirvede alınan bu karar, üyelik açısından uzun ve karmaşık bir sürecin başlangıcını işaret ediyor. Tam üyelik süreci, yıllar, hatta on yıllar alabilir. Üstelik bu süreç sonunda üyelik de garanti edilmiyor. Ülkelererıntılı bir dizi ekonomik ve siyasi koşullar getiren başlıklarla yürütülen müzakereler boyunca, özellikle hukukun üstünlüğü, demokratik ilkelere saygı, yolsuzlukla mücadele, bağımsız ve güçlü kurumlar gibi bir takım koşulları içeren reformları tamamlaması isteniyor.