• 02 Mayıs 2024 08:07
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Amsterdam’ın aşırı ziyaretçi trafiğini önlemeye yönelik aldığı önlemler

Bu haberi dinleyin
02 Mayıs 2024 Amsterdam’ın aşırı ziyaretçi trafiğini önlemeye yönelik aldığı önlemler

 

Hollanda’nın başkenti Amsterdam, aşırı ziyaretçi trafiğini önlemeye yönelik aldığı önlem ve getirdiği düzenlemeler ile Avrupa’ya örnek oluyor.

Amsterdam belediyesi, yaşamın kent sakinleri için kabus haline geldiği şehirde aşırı ziyaretçi trafiğinin neden olduğu faaliyetlerini sınırlamak amacıyla çok sayıda önlem aldı.

Bu kapsamda Amsterdam’n aldığı önlemlerin benzeri Avrupa'da ve dünyada çok az şehirde var. Şehir konuyla ilgili başlattığı kampanyalara yenilerini ekleyerek devam ediyor.

Hollanda'nın başkenti 2019'da toplam 22 milyon geceleme oldu. Bu, Barselona’da 21,3, Madrid’de 20, Paris’te 43,2, Berlin'de 33,2 milyon geceleme olarak gerçekleşmişti. Bu rakamlara bakıldığında Amsterdam’daki geceleme sayısı diğer şehirlere göre daha düşük.

Ancak Berlin’in nüfusu 3,6, Madrid’in 3,2, Paris’in 2,6 Barselona’nın 1,6 milyon olduğu dikkate alındığında 920 bin nüfuslu Amsterdam için bu sayıda ziyaretçi trafiği şehirde sorun yaratıyor.

Bu kapsamda alınan önlem ve uygulamaya konulan düzenlemeler şöyle:

1. Kaba davranışları durdurmaya yönelik para cezaları

Kent Konseyinin aldığı ilk önlemlerden biri, sokakta alkol tüketmek, çöp atmak, uygunsuz yerlere idrar yapmak veya kamu düzeni bozmak gibi nezaket dışı davranışlar sergileyen ziyaretçilere para cezası uygulanması oldu.

2. Avrupa'nın en yüksek turist oranı

2018 yılında gelir tahsilatına odaklanarak vergisini ( toeristenbelasting ) oluşturdu.  Bu vergi 2024 yılında ciddi bir artış göstererek Avrupa'nın en yüksek vergisi haline geldi.

Otellerde, apartmanlarda, kamp alanlarında ve tatil evlerinde gecelik konaklamalarda gecelik fiyatın %12,5'i oranında (KDV hariç) günlük vergi alınır.rıca deniz ve nehir yolculukları yapan firmalar  yolcu başına 14€ ödüyor .

3. Red Light District'te rehberli turların kısıtlanması

Ocak 2020'de, seks işçilerine saygıyı sağlamayı ve gürültüyü ve fazla çöpü azaltmayı amaçlayan Red Light Bölgesi'ndeki rehberli turlara yönelik kısıtlamalar yürürlüğe girdi. Böylelikle saat 19.00'a kadar düzenlenebilecek gruplar için maksimum 15 kişilik kapasite oluşturuldu.

Geçtiğimiz yıl,turistlerin, rehberlerinin talimatlarını dinlemek için dururken fahişelerin sergilendiği pencerelere sırtlarını vererek durmalarını zorunlu kılan bir düzenleme zaten oluşturulmuştu .

4. Tatil kiralamasının yasaklanması

2020 yılında Amsterdam, eski şehirdeki tatil kiralamalarını yasaklarken, şehrin geri kalanı izne ihtiyaç duydu ve teklifi en fazla dört kişi için yılda en fazla 30 geceyle sınırladı. Yasak 2023 yılında Danıştay tarafından kaldırılmış olup, sınırlamalar devam etmiştir.

5. Ziyaret ve geceleme limiti

Haziran 2021'de, gecelik konaklamalar ve günlük ziyaretler için yıllık 20 milyon olarak belirlenen maksimum sınır da dahil olmak üzere dengeyi sağlamayı amaçlayan önlemleri içeren 'Toerisme in balans Amsterdam' planını onayladı . Yönetmeliğe göre belediyenin yıl boyunca kaydedilen geceleme sayısını takip etmesi gerekiyor; 18 milyonun aşıldığı anda yetkililer,   turizm vergisinin  artırılmasından oda veya  özel ev kiralamanın kısıtlanmasına kadar çeşitli önlemlerle müdahale edebilir.

6. Sokakta esrar tüketiminin yasaklanması

Mayıs 2023'ten bu yana, amacı aşırılıkları daha da sınırlamak olan başka bir önlem uygulamaya konuldu: eski şehrin sokaklarında esrar tüketiminin yasaklanması . Bu tedbirler dizisi , konaklama ve fuhuş işletmelerinin  özellikle hafta sonları kapanış saatlerinin öne alınmasını da içeriyordu.nı şekilde bölgede alkol satışı da daha da kısıtlandı ve özellikle sokak satışlarının önlenmesine odaklanıldı.

7. Yolcu gemilerini yasaklayın 

Haziran 2023'te, kirliliği ve aşırı turist kalabalığını azaltmak amacıyla büyük gemilerin şehrin kanallarına girişi yasaklandığından, sıra yolcu gemilerine gelmişti . 

8. Otel moratoryumu

2024 yılında otel moratoryumu yürürlüğe girdi ve henüz hayata geçirilmemiş ön lisanslı projeler dışında yeni otel inşasını tamamen yasakladı  - resmi verilere göre şu anda 26 girişim devam ediyor. Konseyin yapacağı tek istisna, kapanan otellerin, sıkı sürdürülebilirlik kriterlerini karşılaması gereken yeni otellere yer açabilmesi olacak.

Bütün bunlara ek olarak, Belediye Meclisi'nden gelmese de Hollanda'nın başkentine gelen turist sayısını etkileyebilecek ilgili bir önlem de var. Bu , Altyapı ve Su İdaresilığı'nın  Amsterdam/Schiphol Havalimanı'nda uygulamayı planladığı ve hukuki iniş çıkışların ve uluslararası baskının  aşılması durumunda uygulanabilecek hava operasyonlarının sayısında azalmadır.