• 29 Kasım 2020 22:13
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakan Ersoy’un şirketinin satın aldığı otel hakkında ilginç gelişmeler

Bu haberi dinleyin
29 Kasım 2020 Bakan Ersoy’un şirketinin satın aldığı otel hakkında ilginç gelişmeler

Doğuş Holding, Mehmet Ağar, Rekabet Kurumu, FETÖ’cülükten tutuklu Gurbanoğlu’nun ortağı Khalilov, Katar Yatırım Ajansı; bu isimlerin geçtiği bir satın alma olayı…

Kültür veı Mehmet’un sahibi olduğu ETS Otelciliğin Türkbükü’ndeki otelini satın aldığına ilişkin açıklama üzerine konu çok yönlü olarak tartışılıyor.

Sözcü Gazetesi’nden Serpil Yılmaz konuyu köşesine taşıdı. 

Serpil Yılmaz’ın “Bodrum’da son sürat otel satışı” başlıklı yazısı şöyle:

Katar Yatırım Ajansı, îstinye Park'ta Doğuş hisselerini alır almaz; Azerbaycan kökenli Rus iş adamı İskender Khalilov'un "Bodrum Türkbükü Resort&SPA" otelini, Kültür veı Mehmet Nuri un ETS Otelcilik firmasına sattığı haberinin internet sitelerine düşmesi bir oldu... 

İki olay arasında bir bağlantı var mı diye soracaksınız; yok diyemiyorum.

Rekabet Kurumu hemen onay veriyor, haber hemen servis ediliyor. Dikkat çekici bir hız... 

Önceki gün internet sitelerinde yer alan haber şuydu: "Kültür veı Mehmet Nuri'un sahibi olduğu Otelcilik, Türkbükü'nü satın aldı. Azerbaycan merkezli ISR Holding'e bağlı ISR i satın alan şirket, böylelikle Türkbükü'nün de yeni sahibi oldu. Rekabet Kurumu'na satın almaya yönelik yapılan başvurudan izin de çıktı. Rekabet Kurumu son toplantısında ISR İşletmeleri ve Ticaret A.Ş.'nin tek kontrolünün Otelcilik tarafından devralınması işlemine izin verdi." 

Rekabet Kurumu'nun onayladığı bir satışı kim geri çevirebilir? 

Ya da neden taraflar vazgeçer? 

Bu soruların yanıtları bende yok. Hepiniz gibi ülkenin idare ediliş şeklinden bazı çıkarsamalar yapabilirim o kadar! 

Bu oteli isteyen çok oldu... 

Son düzlükte Doğuş Grubu'nun da alıcı olarak adı geçirildi.

Varlık satışı süren Doğuş, bankalarla 6.5 milyar dolar borcunu yapılandırmaya çalışıyor. Katara hisse satışından gelen 680 milyon dolar, hüp diye alacaklı bankalara gidecek... 

Eski DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın Şahenk ile iş ve aile dostluğu, Türkbükü anahtarını açabilir miydi? 

Bu soruya yanıt ararken Khalilov ile maziye bakmak gerek. 

ISR Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Tangil, 22 Ekim 2010 tarihinde verdiği bir demeçte, Azerbaycan kökenli Türk vatandaşı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu ile ISR Holding Başkanı Khalilov'un ortaklığını anlatıyor. Türkbükü Genel Müdürü Tangil, bir dönem Azerbaycan-Türkiye Iş adamları Birliği'nin (ATlB) Başkanlığını da yürütmüştü. 

Khalilov-Gurbanoğlu ortaklığı, terörün hedefi olan eski HSBC binasını alarak 2011 yılında The istanbul Edition Hotel'e dönüştürmüşlerdi.

Aynı yıl Mansimov Gurbanoğlu, Yalıkavak Marina'yı da Cefi Kamhi'den satın almıştı. 

Mega yatların Yalıkavak Marina'ya gelmesiylede zenginler liginde görünür olmaya başladı. Doğuş Grubu, eğlence ve restoran markalarını marinaya taşıdı. Marina'nın CEO koltuğuna Ağar'ın oğlu ve AKP milletvekili Tolga Ağar oturdu. 

Son yıllarda Ağar ile Mansimov'un arası açıldı. Yalıkavak Marina Azerbaycan'ın da, Türkiye'nin de enerji devlerinden Socar'a geçti. 150 milyon dolar yatırımla Türkiye'ye gelenbünyesindeki istanbul Edition, 2017 yılında Hyatt Centric markasına geçti. Hyatt markasını istanbul'a ilk olarak Doğuş Grubu getirmişti... 

FETÖ bağlantıları soruşturulan Mansimov, 17 Mart 2020 günü tutuklandı. Bundan 2 sonra gemilerle petrol taşımacılığı yapan şirketi Palmali iflas etti. Mansimov'un ortağı olduğu söylenen Noil Energy Yönetim Kurulu Başkanı Levon Termendzhyan da ABD Maliyesi'ni dolandırmakla suçlanıp ülkesinde tutuklandı. Azerbaycan bacağında karışan işleri toparlamak gerekti. 

Bankaların portföyünde 60 otel birikmişken, "acil satılması gereken" bu Türkbükü'nü satın alacak babayiğit kim olabilirdi? 

Hemen cevap verebilirim... 

Katar'ı geçin... 

ikinci alternatifim Mehmet Nuri... 

Hem "turizm" baba mesleği, Voyage Torba ve Türkbükü, Maxx Royal gibi ünlü iş yapıyor. ETS Tur ve Didimtur'un yanı sıra; jetset, ucuzabilet, otelpuan ve odamax gibi online ticaret sitelerini kurarak 21. yüzyılın dijitalleşen akımına ilk uyum sağlayanlardan... 

Oteli yönetir... Ele gitmez... Devletle-mafyayla kavgalı gürültülü işlere bulaşmaz. 

Muhtemelen Maxx Royal adını vereceği Göltürkbükü’ndeki otelin 115 dönümlük arazisinde yeni yapılaşma yapmaz, doğayı da korursa bize de hayırlı olsun demek düşer.