• 23 Temmuz 2023 00:35
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bodrum’da lüks oteller fiyatları artırınca doluluklar düştü

Bu haberi dinleyin
23 Temmuz 2023 Bodrum’da lüks oteller fiyatları artırınca doluluklar düştü

Bodrum’a gelen turist yüzde üç artmasına rağmen lüks otellerde doluluk yüzde 50'lere kadar düştü. 

Geçen yılın temmuzında yüzde 90-95 arasında olan doluluk oranları bu temmuz, yüzde 60-65 arasında kaldı.

Lüks tesislerin üçte biri boş Sektör temsilcilerinin'un geneliyle ilgili verdiği rakamlar lüks kategorideki oteller için de geçerli. Doluluk istenilen seviyelerde değil. 

Bodrum genelinde kişi başı oda fiyatları 5 yıldızlı otellerde fiyatlar gecelik 160 euro'dan başlıyor, bin 300-bin 400 euro'ya kadar çıkıyor. 

Fiyat arttı doluluk düştü

Gelen turist sayısı arttığı halde özellikle üst segment otellerin doluluk oranlarının düşmesi fiyatlardaki yükselişe bağlanıyor.

Caresse,, Le Meridien, The Edition, METT Hotel&Beach, Radisson Collection'dan oluşan 6 lüks tesiste geçen yılın ilk altıında yüzde 63.7 olan doluluk oranı bu yıl da benzer seviyelerde kalarak yüzde 62.4 olarak gerçekleşti. 

Bu tesislerde geçen yılın ilk yarısında 566 euro olan ortalama oda fiyatı, bu yılınnı döneminde 681.6 euroya yükseldi. 

Bu rakamlar, lüks otel işletmecilerinin tesislerin üçte birinin boş kalması pahasına fiyat artırma politikası izlediğini gösteriyor. 

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz “Bodrum'da yabancı turist sayısı geçen yıla oranla artarken lüks otellerin doluluk oranının düşme nedeni sezon başında oda fiyatlarına döviz bazında yüzde 30 zam yapılması” diyor.

"En pahalı oda, dolu oda" 

Dengiz, her şeye rağmen otelcilerin boş kalma korkusuyla hareket etmemesi gerektiğini belirterek, Eskiden 'en pahalı oda, boş oda' yani 'Boş oda, ciroya eksi yazar' denirdi. Ancak bu durum değişti. Artık 'en pahalı oda, dolu oda'. Çünkü oteli düşük fiyatla doldurursanız da zarar edersiniz.

Artık 'ucuz ülke' olmaktan çıktık, verdiğimiz hizmetin karşılığını istiyoruz. Enflasyon odaklı maliyet artışımız düşünüldüğünde bu fiyatlar kabul edilebilir kalıyor. Önümüzdeki yıl da döviz bazında yüzde 10-15 zam yapmayı düşünüyoruz." Diyor.

Fiyat rekabeti avantajı kayboldu

Haftalık Oksijen Gazetesi’nden Esen Dolma’nın haberinde maliyetlerdeki artışın fiyatların yükselmesine neden olması ile yabancı turist için fiyat avantajı olan Türkiye’nin rekabetteki bu avantajının azaldığı belirtiliyor.

BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz, "Normalde fiyatlar, mayıs-ekim, haziran-eylül ve temmuz-ağustos şeklinde üçerılır ve temmuz-ağustos en yüksek fiyat dönemidir. 1-5 Temmuz ile birlikte indirimler sona erer. Ancak bu yıl doluluk oranları beklenenin çok altında kalınca pek çok otel korkuyla indirim yaptı" diyor.

"Yüzde 50 iyi oran" 

Kaya Palazzo Resort & Residences Genel Müdürü İbrahim Çelik ise özellikle lüks otellerdeki doluluk oranının düşmesini şöyle açıklıyor: "Artan fiyatların da etkisiyle, geceliği 500 euro ve üzeri olan otellerde bu yıl doluluk oranı ciddi şekilde düştü. Geçen yıl, lüks oteller en az yüzde 75 dolu iken bu yılki beklentimiz yüzde 80 olması yönündeydi. Ancak şu an doluluk oranı yüzde 50 olan üst segment oteller kendini şanslı saymalı " Tercihler değişti 

Çelik'e göre lüks otel tercihinde yüzde 30'luk kayıp var. Bunu da şöyle açıklıyor: "Orta Doğu'dan, özellikle Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok misafirimiz geliyor. Onlar için Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla ucuz bir destinasyon olmasıyla ön plana çıkıyordu. Ancak artık, İtalya ve Monaco gibi yerlerle aramızda büyük fark kalmadı. Bununla birlikte-Ukrayna Savaşı nedeniyle finansal güvenliği de düşünen Ruslarda ciddi bir düşüş var. Toplamda yüzde 30 civarında bir azalmadan söz edilebilir."