• 22 Şubat 2024 09:04
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bu yıl dünya ve Türkiye de turizmde rekorlar kırılacak

Bu haberi dinleyin
22 Şubat 2024 Bu yıl dünya ve Türkiye de turizmde rekorlar kırılacak

Küresel seyahat büyümesi Küresel salgın (pandemi) ardından üç yılda yeniden toparlandı. İstanbul, Antalya, Dubai, Bangkok ve pandemi ardından yeniden Çin'de seyahatler havalimanlarını doldurdu. 2024 yılının ise başta dünyanın öne çıkan kentleri olmak üzere dünya geneli seyahatlerde yüzde 2 büyümeye işaret ederek, tüm zamanların hareketini geride bırakması bekleniyor. 

UNWTO öngörüleri

Birleşmiş Milletler Dünya örgütü (UNWTO) bu yıl dünyainde pandemi etkilerinin tamamen yok olacağını öngörüyor., 2023'te sektörün pandemi öncesinin yüzde 88'ine ulaştığını, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika bölgelerinin gösterdiği iyi performansa bu yıl Asya Pasifik'in de ekleneceğini belirtiyor.'nun küresel öngörülerini açıkladığı raporda, "2019 yılında 1.5 trilyon dolar olan uluslararası seyahat harcamalarının 2023 yılında 1.4 trilyon dolarla pandemi öncesinin yüzde 93'üne ulaşması bekleniyor" denildi. 2024 yılıde pandemi etkilerinin tamamen yok olacağı yıl olarak tahmin ediliyor.in dünyada yüzde 2, Türkiye'de ise yaklaşık yüzde 10 büyümesi öngörülüyor hareketi ve uluslararası yolculuklar, son olarak pandemi öncesi dönemde 2019 yılında oldukça iyi veriler yakalamıştı. 

Türkiye, Antalya, İstanbul

Bu hareketten en önemli paylardan birini ise pandeminin en hızlı toparlanan ülkesi olarak dikkat çeken Türkiye alacak. 

İstanbul ve Antalya seyahat uçuşlarının önemli bir destinasyonu olmaya devam edecek. 

Dünya genelindede 2024 yılında yüzde 2 büyüme tahmini olduğunu belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, bunun 2019'dan ardından pandemi sonrası önemli bir oran olacağını ifade etti. Türkiye'de isede yüzde 5-10 arasında bir büyüme öngördüklerini anlatan Kavaloğlu, "2023'te dünya genelinde tahmini 1 milyar 286 milyon uluslararası turist gecelemesi olmuş. Bu rakam 2022'ye göre yüzde 34 artışa geliyor. Avrupa'nın harcamalarının da artacağı hesaplanıyor. Türkiye bundan pay almaya devam edecektir" dedi. 

İstanbul’daki otellerin oluşturduğu Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de, 2024 yılı için de iyimser beklentiler içinde olduklarını bunun en önemli işaretini ise katıldıkları global fuarlarından aldıklarını söyledi. Eresin, "Rimini, Londra, Cannes, Madrid, Cidde gibi uluslararası fuarlarından gelen işaretler olumlu. İstanbul ve Türkiye en fazla ilgi gören destinasyonlar" dedi.