• 03 Ağustos 2022 09:34
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Döviz getirenler stokçulukla suçlanıyor karalanıyor

Bu haberi dinleyin
03 Ağustos 2022 Döviz getirenler stokçulukla suçlanıyor karalanıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta Cuma günü İstanbul Sanayi Odası’nda katıldığı toplantıda sanayicileri stokçulukla suçlaması yandaş basında döviz saylayan sektörüne taşınarak sürdürülüyor.

Kavcıoğlu dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’da katıldığı toplantıda stokçuluk sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylese de AKP yanlısı basın üretici ve döviz kazandırıcı kesimi stokçulukla karalamaya devam ediyor.

Konuyu AKP yanlısı Yeni Şafak Gazetesi bugün manşetten verdiği ” İhracat veden gelen dövizi stokladılar” yazısıyla sürdürüyor.

Yazıda sanayici veciler, üretim ve ihracat yoluyla üretim yapıp hizmet vererek döviz kazandıranlara stokçuluk suçlamaları yapılıyor.

Yeni Şafak’taki yazıda şöyle deniyor: Bu yılın ilk altıında Türkiye'ye gelen dövizler stokçuların elinde. İhracat ve gelirinin yanı sıra Kur Korumalı Mevduat düzenlemesiyle bozulan dövizi de toplayan stokçular, piyasanın dengesini bozdu. 

Türkiye'deki bankalarda 26 Temmuz itibariyle 7,3 trilyon TL mevduat var. Bankacılık Düzenlenir ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nın kayıtlarına göre; bu paranın 3,2 trilyon lirası TL hesaplarında, 4,1 trilyon lirası ise döviz hesaplarında tutuluyor. 240,4 milyar dolara karşılık gelen döviz hesaplarının 131,8 milyar doları şahıslara, 78,6 milyar doları ise şirketlere ait. Bu kadar büyük bir sermaye birikimine rağmen Türkiye, bankalar üzerinden yurt dışından almak zorunda kalıyor. Bunun en önemli nedeni ise parasını dövizde tutan stokçular olarak dikkat çekiyor. 

Turizmde parlak bir tablo var. Bu yılın ilk altıında Türkiye'ye gelen 19 milyon turist 14,2 milyar dolarlık döviz bıraktı. Sadece bu iki kalem sayesinde Türkiye'nin altıda 146,8 milyar dolarlık bir döviz kazancı oldu. 

Yasal düzenlemelerin yanı sıra ihracattan veden gelen döviz de devreye girdiği halde, dolar kuru düşmek yerine yükselmeye devam etti. Kur Korumalı Mevduat ve bankada doları olana TL cinsinsen kullandırmama düzenlemesi ile rekor kıran ve ihracat gelirlerinin etkisiyle TL'nin dolar karşısında değer kaybetmek bir yana değer kazanması lazımdı. Ancak yılbaşında 13,3 lira olan dolar 17,95 liraya yükseldi. Avro ise 15,08 liradan 18,35 liraya çıktı.