• 01 Mart 2024 02:30
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“ FTI için uzun vadeli düşünülüyor ve sürdürülebilir bir çözüm isteniyor”

Bu haberi dinleyin
01 Mart 2024 “ FTI için uzun vadeli düşünülüyor ve sürdürülebilir bir çözüm isteniyor”

Almanya’nın üçüncü büyük grubu FTI son dönemde çeşitli iddialarla gündemde. FVW|TravelTalk Genel Yayın Yönetmeni Klaus Hildebrandt, FTI'nın Münih'teki genel merkezinde CEO Karl Markgraf ve CFO Lars Creutzmann ile bir araya gelerek grup ile ilgili iddiaları sordu. Uzun söyleşiden öne çıkan bölümler şöyle: 

  • "Bild gazetesi "Seyahat devi FTI için büyük endişe" manşeti kullandı. Endişelenecek bir şey var mı?

Hayır. Haberde, sektördeki herkes için olduğu gibi bizim için devirüs pandemisinin ardından büyük ölçüde etkilenen 2021/22 mali yılına atıfta bulunuyor. Temel performansımız iyi. 2023/24 mali yılında da çift haneli aralığında tekrar önemli ölçüde artacak. 2022/23'te 4,1 milyar Euro'lukvirüs öncesi satışlara geri döndük. Kazanç açısından da doğru yoldayız. 

Yüksek yükümlülüklerimiz var. son yıllarda büyük yatırımlar yaptık. 

Bu ilk başta paraya mal olur, ancak gelecekte bunun ödüllerini alacağız. İçinde bulunduğumuz mali yılda, sadece satışları artırmakla kalmıyoruz,nı zamanda daha yüksek marjlar da elde ediyoruz. 

  • Hangi alanlarda büyüme potansiyeli görüyorsunuz?

Türkiye ve gibi önemli destinasyonlardaki gücümüzle, Doğu Avrupa'da kaynak pazar olarak daha aktif hale gelecek bir temele sahip olacağımızı düşünüyorum. 

Corona'dan sonra uzun mesafeli seyahatler yüksek talep görüyor ve uçuş kapasiteleri yeniden artıyor. Bizim için uzun mesafeli uçuşlar gelirin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor. Orada çok kapsamlı bir ürün sunuyoruz.

Şu anda 45'i kiralanmış, sekizi sahip olunan ve birinin yönetim sözleşmesi olan 54 tesisten oluşan bir portföyümüz var. Yönetim veya kira sözleşmeleri yoluyla sermaye tasarrufu sağlayacak şekilde burayı daha da genişletmek istiyoruz. 

Bunun bir örneği, Mayısından itibaren yalnızca bizimle rezerve edilebilen Marsa Alam'daki aile oteli Beach Safari Resort'tur.rıca mevcut tesislere de yatırım yapıyoruz, bu kış üç otel yenilendi.

  • Yatırımcı arama süreci nasıl işliyor?

İyi gidiyor, ilerleme kaydediyoruz. 

Cirosu dört milyar Euro'dan fazla olan bir şirket ve çoğu yurtdışında olmak üzere 120 bireysel şirket içinrıntılı bir durum tespiti ardından çözümlerin bulunması zaman alır. 

Sektör hakkında bilgi sahibi olan yatırımcılarla görüşme halindeyiz.

2020'de Sawiris ailesi devlet yardımını mümkün kılmak için payını üçte birden dörtte üçe çıkarmak zorunda kaldı. Samih Sawiris, son kertede şirketi kurtarmak için hisselerini artırdı – bu karar olmasaydı, FTI Grubu muhtemelen Corona krizinden sağ çıkamazdı. 

Finansal yeniden yapılandırma süreci devam ediyor

Sawiris ailesi çok uzun vadeli düşünüyor ve FTI Group için sürdürülebilir bir çözüm istiyor. 

  • Seyahat masraflarından işe alıma kadar çok tasarruf ettiğinizi duyuyoruz. Bu doğru mu?

Evet, maliyetlerimizi kontrol altında tutmamız gerekiyor. Ancak işe alımların dondurulması söz konusu değildir. 

  • Mali durumla ilgili son raporlardan rahatsız olan bir seyahatsine ne söylersiniz?

Şunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz: Rezervasyon ve kazanç durumumuz iyi. Operasyonel olarak da iyi bir ilerleme kaydediyoruz. 

Seyahatsi satışlarını artırmak istiyoruz ve 1 Nisan 2024 itibarıyla bölge satış müdürleri ekibimizi ofisler için iki irtibat kişisi daha genişletiyoruz ve bu nedenle komisyon sistemini cari yıl için de sabit tuttuk.

Zaman zaman komisyon ödemelerinin seyahatlerine zamanında ulaşmadığını duyuyoruz verıca otelcilerden faturaların ancak hatırlatmalardan sonra ödendiğine dair şikayetler duyuyoruz.

Seyahatlerine yapılan ödemeler çok titiz bir şekilde ele alınmaktadır. Şu anda bununla ilgili hiçbir şeyin farkında değiliz, ancak bir şeylerin ters gittiği bireysel bir durum varsa, iş ortakları arasında alışılageldiği gibi mümkün olan en kısa sürede açıklığa kavuşturacağız. 

Önümüzdeki üç içinde özellikle seyahatleri ve ülkelerdeki ortaklarla yapılacak görüşmeleri büyük öncelik olarak görüyoruz, ancak yatırımcı süreci ve FTI Grubu'ndaki değişim bizi bunu yapmaktan biraz alıkoydu ve bunu özeleştirel bir şekilde itiraf etmeliyiz. FTI olarak, ancak ortaklarımız ve sahadaki çalışanlarımızla birlikte başarılı olabileceğimizi biliyoruz.

Otelciler söz konusu olduğunda, ödeme koşullarımızı bir dereceye kadar kullanıyoruz, ancak elbette paralarını alıyorlar. Şu anda, bazıları farklı olan otelciler için modaliteleri gözden geçirme sürecindeyiz. Amacımız, onları çeşitli destinasyonlarda tek tip finansal süreçlere ve sistemlere sokmak ve yeni bir sistem aracılığıyla ödeme işlemlerini daha da iyi kontrol etmektir.