• 06 Mayıs 2024 01:25
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ruslar karşılaştıkları güçlükler nedeniyle ülkelerine geri dönüyor

Bu haberi dinleyin
06 Mayıs 2024 Ruslar karşılaştıkları güçlükler nedeniyle ülkelerine geri dönüyor

Binlerce Rus yurttaşı, ülkelerini terk ederek aralarında Türkiye’nin de olduğu gittikleri ülkelerde karşılaşmaya başladıkları çeşitli zorluklar nedeniyle ülkelerine geri dönmeye başladı.

Oturma izinlerinin yenilenmemesi, yurtdışında iş bulma ve para transferi konusunda yaşanan sorunlar ile Rusların kabul edildiği ülke sayısının kısıtlı olması, geri dönüşlerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Moskova merkezli yer değiştirme şirketi Finion’un verilerine göre,rılanların yaklaşık yüzde 40-45’i ülkeye geri döndü.

Avrupa Üniversitesi, Floransa’daki siyaset bilimcilerin araştırmasına göre, yerleşim yeri değiştiren Rusların yüzde 41’i ev sahibi ülkelerindeki statülerinin istikrarlı olduğunu düşünürken, bazı ülkelerde bu oran yüzde 16’ya kadar düşebiliyor. Göçmenlerin yüzde 25’i ise yerel halk veya kurumlar tarafındanrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.

Alfa Bank ekonomistlerine göre, 2022 yılında işgücünün yaklaşık yüzde 1.5’ini, yani 1.1 milyon kişiyi kaybetti.

Bloomberg Economics, geri dönüşlerin’nın yıllık ekonomik büyümesine yüzde 0.25-0.3 oranında katkı sağlayabileceğini öngörüyor.’ya dönen işçiler, ekonomideki istihdam açığını tam olarak kapatmasa da, ekonomik faaliyetlere önemli katkılar sağlıyor. Özellikle yüksek katma değerli sektörlerde istihdam edilen bu işçiler, tüketici hizmetleri, perakende ve emlak gibi tüketici odaklı sektörlerin gelişimine de önemli ölçüde destek veriyor.