• 05 Haziran 2021 01:10
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rusya yasağı Eylül’den önce kalkmayacak, işi bu duruma bizim yetkililer getirdi”

Bu haberi dinleyin
05 Haziran 2021 Rusya yasağı Eylül’den önce kalkmayacak, işi bu duruma bizim yetkililer getirdi”

Rusya’nın önce 1 Haziran’a kadar koyduğu sonra süreyi 1 Haziran’a uzattıpı Türkiye’ye uçuş yasağı ile ilgili olarak iki ülkede tartışmalar sürerken Habertürk’te ile ilgili yazılar yazan Güntay Şimşek, yasağın ne zaman kalkabileceğine ilişkin uzmanlaıyla yaptığı görüşmelerden aldığı bilgi ve edindiği izlenimler ile kendi yorumuyla yaptığı değerlendirmede

kısıtlamalarını hafifletilebileceğini ancak bunun büyük bir dönüşü anlamına gelmeyeceğini yalnız haftalık uçuş sayısının biraz artmasına izin verileceğini yazdı.

"Rusya'nın Türkiye yasağı Eylül’den önce kalkmayacak. İşi bu noktaya ülkemiz yetkilileri getirdi” diyen Güntay Şimşek yazısında şunları söylüyor:

Türkiye’den bir heyetin geçen’ya gittiğinde iki ülke arasındaki uçuş yasaklarının, seyahat kısıtlamalarının kısa zamanda olmayacağı ortaya çıkmıştı. Ancak gerek bizim heyetin açıklamaları ve gerekse içerde birçok insanın Rus turistten ümit kesmemiş olması gerçeklere inanmalarının önüne geçemedi.

Halbuki Türk heyeti Moskova’da görüşmeler yaptıktan sonra ben de kısa bir araştırma faaliyetinde bulundum ve Eylül’e kadar’nın seyahat kısıtlamalarını kaldırmayacağını dolayısıyla Rus turistlerin gelmelerinin son baharı bulacağını yazdım. Küçük bir kıyamet koptu. Epeyce eleştiriler geldi. Gerçekler acı ama durum böyle.

Son teyidi ise diplomatik bir dille Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov yaptı. Türkiye’ye dönük uçuş kısıtlamaları kaldırılması düşünülüyormuş, ancak iyi haberler duymak için biraz daha beklemek gerekiyormuş. Domates meselesini aklınıza getirin, bu açıklamayı öyle yorumlayın!

Rusya’nın seyahat kısıtlamalarını siyasi sebeplerle koyduğu eleştirilerini yapanlar var. Bence kısıtlamalar siyasi sebeple konmadı. Oldukça makul ve mantıklı nedenleri var.nı sebeplerle en fazla turist beklediğimiz ve de Türkiye’ye seyahat kısıtlamaları getirdi. Fakat’nın siyasi sebeplerinin de etkisiyle Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını, uçuş yasaklarını kısa sürede açmayacağını biliyorum. En fazla seyahat kısıtlamalarını esnetebilir. Haftalık uçuş sayılarını bir miktar artırır o kadar. O dacilerin yarasına merhem olmaz.

Ancak işi bu noktaya ülkemiz yetkilileri getirdi. Kovid-19 vakalarını yaymak için ellerinden gelen her şeyi yaptı. Yaz, sezonunu düşünmeden kışın, soğuk havalarda her türlü faaliyetlere göz yumdular. Bugünlerde ise gereksiz yalvarışlar içindeyiz. Hatta Kovid-19 vakalarıyla mücadele yöntemleri, sektörlere göre koyulan kısıtlamalar, getirilen yasaklar tartışmalı. Başkaları laf söylemeden, eleştirmeden önce kendi içimizde tutarlı olmamız gerekiyor.