• 01 Haziran 2022 13:28
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm Ansiklopedisi 16 cilt olarak yayımlandı

Bu haberi dinleyin
01 Haziran 2022 Turizm Ansiklopedisi 16 cilt olarak yayımlandı

Toplumların bilimsel ve kültürel birikimlerininnası olan ansiklopedi çalışmalarına ülkemizden bir katkı geldi. Türkiye Ansiklopedisi başlığını taşıyan ve 16 ciltten oluşan ve editörlüğünü ve koordinatörlüğünü Prof. Dr. Nazmi Kozak ve Prof. Dr. Metin Kozak’ın yaptığı ansiklopedi okurlarla buluştu. 2240 yazarın 8084 madde yazarak katkı verdiği Türkiye Ansiklopedisi Detay Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Benzeri olmayan, dünyadaki en kapsamlı ve öncü bir çalışma

Türkiye Ansiklopedisi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Nazmi Kozak, ansiklopedilerin 18. yüzyıldan itibaren dünyada hazırlanmaya ve yayımlanmaya başladığını ve ansiklopedi hazırlamanın bir entellektüel gelişmişlik göstergesi olarak görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Kozak sözlerine şöyle devam etti: “Bir toplumun kendi entelektüel birikimi ile kendi ansiklopedisini hazırlayabilmesi önemli bir akademik ve kültürel gelişmişlik göstergesidir.nı şekilde bir akademik çalışma dalının kendi ansiklopedisini hazırlayabilme aşamasına ulaşabilmesi de rüştünü kanıtlamasının bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. Türkiye Ansiklopedisi; Türk akademisyen, araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerin katkılarıyla hazırlanmış bütünüyle ulusal bir çalışmadır. Altı yıl gibi bir sürede iki koordinatör/editör, 31 araştırmacı tarafından hazırlanan Türkiye Ansiklopedisi’nde 2240 yazar toplam 8084 ansiklopedi maddesi yazdı. Toplamı 16 ciltten oluşan bu ansiklopedi, içerdiği konular, kapsamı ve getirdiği bazı yeni uygulamaları ile Türkiye’de hazırlanan ve yayımlanan ansiklopediler içinderı bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.”

TÜBİTAK Desteklemeye Değer Görmedi

Prof. Dr. Kozak, Türkiye Ansiklopedisi’nin kapsam ve içerik olarak Dünyada bir başka örneğinin bulunmadığını vurgulayarak başvurdukları yerlerden ilgi ve desteği göremedikleriniaçıkladı. Prof. Dr. Nazmi Kozak “1768’den beri’de yayımlanan Encyclopedia Britannica’nın her yeni baskısı için devletinin desteğiyle özel kağıt imal edilip ansiklopedinin bu orijinal kağıda basılması bir örnek olarak dururken, ülkemizde ise TÜBİTAK’ın ansiklopedilerin bilimsel çalışma olmadıkları gerekçesiyle Türkiye Ansiklopedisi’nin desteklenmesi ile ilgili proje başvurusuna red yanıtı vermesinin düşündürücü olduğunu” sözlerine ekledi.