• 02 Nisan 2021 08:02
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde iflasları önleme arayışı

Bu haberi dinleyin
02 Nisan 2021 Turizmde iflasları önleme arayışı

 

Japonya’dan’ya, Çin’den’ya dünyanın her yerinden ve her seyahat endüstrisinden her gün yeni bir iflas haberi geliyor.

Kamu yönetimlerinin sağladığı desteklere rağmen iflaslar önlenemiyor.

Seyahat endüstrisinde domino etkisi olarak tanımlanan iflasların yaşanacağından endişe eden hükümetler bunu önlemeye yönelik düzenlemeler yapıyor.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde şöyle deniyor: 

Almanya olası iflas durumunda tüketicilerin uğrayabileceği zararı karşılayacak Seyahat Sigortası Fonu kurmak üzere bir yetkili görevlendirdi.

Türkiye

Türkiye bunu BDDK üzerinden bankaların vadesi geldiği halde ödenmeyenler için yapılması gereken takip işleminin ertelenmesi ile yapıyor.

Almanya ilgili yasaya göre firmaların iflas başvurusunda bulunmaları için tanınan süreyi uzatacak şekilde düzenleme yaptı.

Ayrıca Federal Ekonomik İstikrar Fonu WSF üzerinden firmalarılendirerek iflasları önlemeye en azından ertelemeye çalışıyor.

İspanya da bu işi kamu kuruluşu SEPI üzerinden şirketlerilendirerek yapıyor.

“El değiştirme yaşanacak”

Turizmde salgın sonrasında kısa vadede ciddi el değiştirmelerin yaşanacağı belirtiliyor.

JLL tarafından hazırlanan “Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Araştırma Raporu”nda 2021 yılına ilişkin şu öngörüler yer aldı:

“Turizm sektöründe salgın sonrası özellikle kısa vadede ciddi otel yatırımları ile el değiştirmeler ve konsolidasyon süreçleri söz konusu olabilir.''

Almanya

Almanya bir yandan iflas ile ilgili yasada düzenleme yaparken bir yandan da ve TUI ve FTI başta olmak üzere aralarında Novum otel grubu, Limuzin servisi Blacklane, tur operatörü Berge & Meer ve Galeria Kaufhof ve Trendtours’un da olduğu seyahat endüstrisinin çok sayıda firmasına kamu kurumu Federal Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) üzerinden 20 milyar Euro’ya yakın finans desteği vererek iflasları önlemeye çalışıyor.

İspanya

Turizmde iflas dalgasından korkulan ülkelerden biri de’da hükümet kamu kuruluşu SEPI üzerinden sektörün değişik kesimlerinden firmalara 4 milyar Avroluk destek sağladı. Bu kapsamda son olarak Barcelo otel grubuna 320 milyon Euroluk destek sağlandı.

Japonya

Japonya’da pandemi nedeniyle 84 firması iflas etti.

İngiltere

Avrupa seyahat endüstrisinin ikinci büyük pazarı’de, 1 Nisan - 30 Haziran 2020 arasında 326 konaklama ve işletmesi iflas ettiği. 643 şirketin de iflas aşamasında.

UKH Hospitality veri uzmanları yapılan bir anketin Birleşik Krallık'taki konaklama işletmelerinin dörtte üçünden fazlasının 12 içinde iflas riski altında olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Price Bailey ortağı Matt Howard beklenen iflaslar ile ilgili olarak şunları söyledi: “İflas etmemesi için hükümetin sağladığı mali yardımlaakta kalan çok sayıda otel var. Hükümet desteklerininde İflasları bastırmasını bekliyorduk. Ama olmadı. Hükümet yardımı azaldığında bu şirketlerin çoğu iflas edecek. İşletmeler de her halükârda iflas edeceklerini biliyor.”

Amerika

Amerikaşirketlerine 54 milyar dolarlık destek sağlamasına karşın iflasların önü alınamıyor.