• 11 Ağustos 2021 03:45
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

UNWTO merkezi İspanya’dan Suudi Arabistan’a mı geçecek

Bu haberi dinleyin
11 Ağustos 2021 UNWTO merkezi İspanya’dan Suudi Arabistan’a mı geçecek

Son yıllarda siyasi çıkışlarıyla dikkat çeken Suudi Arabistan bu kapsamdade de peş peşe ataklar yapıyor.

Öyle ki 46 yıldan beri’nın başkenti Madrid’de olan Birleşmiş Milletler Dünya Örgütü (UNWTO)’nun merkezini Suudi Arabistan’a almak istiyor.

Konunun ekimında Fas Marakeş'te yapılması gereken ancak pandemi nedeniyle yıl sonuna ertelenmesi beklenen Genel Kurulu’nda gündeme gelmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili karar Genel Kurulu’nda örgütün 159 üye ülkesinin 106’sının oyunu almak gerekiyor.

Suudi Arabistan’ın bu yönde henüz resmi bir girişimi olmasa da konuyla ilgili kulis yürüttüğü belirtiliyor.

Bundan rahatsız olan da 1975’ten beri, 46 yıldır ev sahipliği yaptığı merkezini kaptırmamak için diplomatik ilişkiler temelinde çalışmalar yapmaya başladı.

UNWTO

Dünya Örgütünün temeli 1925 yılında Lahey’de kurulan Resmi Reklam Kuruluşları Uluslararası Birliği ile atıldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra adı Resmi Kuruluşları Uluslararası Birliği olarak değiştirildi ve ve merkezi Cenevre’ye taşındı.

1969 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, alanında “karar alıcı ve merkezi” rol üstlenmesi gerektiği yolunda bir tavsiye kararı alınmasının ardından adı Dünya Örgütü olarak değiştirildi ve ilk Genel Kurul toplantısı 1975 yılında Madrid’de yapıldı.

1976 yılında da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının icracı bir ajansı haline gelen’nın daveti üzerine Sekretaryasını Madrid’de kurdu.

23 Aralık 2003 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 58/232 sayılı kararıyla Birleşmiş Milletler özel teşkilatı statüsüne kavuştu.