• 12 Ağustos 2023 05:45
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Uzay turizmi: Virgin Galactic'in ikinci seferi üç yolcuyla yapıldı

Bu haberi dinleyin
12 Ağustos 2023 Uzay turizmi: Virgin Galactic'in ikinci seferi üç yolcuyla yapıldı

 

Virgin Galactic'in ikinci turistik uzay yolcuğu yapıldı. New Mexico'dan fırlatılan rokette, bir yarışmada bilet kazanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Anastatia Mayers ve annesi Keisha Schahaff'ın yanı sıra 80 yaşındaki eski Olimpiyat sporcusu Jon Goodwin de vardı.

Bu üç kişi, Unity roketinde yolculuk yapmak için bilet satın alan 800 kişilik listenin başındaydılar. Bir kişilik Virgin Galactic uçuş fiyatı 450.000 dolara kadar yükseldi.

Yolculuğun ilk aşamasında Eve olarak bilinen bir taşıyıcı kullanıldı. Daha sonra motor ateşlenerek 279 bin fit (85 km) yüksekliğe çıkıldı. Üç yolcu fırlatmadan yaklaşık 45 dakika sonra yer çekimsiz ortama ulaştı. Roket birkaç dakika sonra da inişe geçti venı rotadan sorunsuz şekilde New Mexico'ya ulaştı.

Goodwin, uzaya giden ikinci Parkinson hastası. 1972 Olimpiyatları'nda kano sporcusu olarak yarışan Goodwin, 2005 yılında bileti 250.000 dolara almıştı. Hastalık teşhisi konunca uçuşa katılamayacağından korktuğunu ancak onu tanımlayan şeyin Parkinson hastalığı olmadığını kanıtlamak istediğini söylüyor.

Antiller'de yaşayan 46 yaşındaki anne Schahaff ve İskoçya'da üniversitede okuyan kızı Mayers ise uzaya giden ilk Karayipliler olarak tarihe geçti.

Haziranındaki ilk Virgin Galactic ticari uçuşunda; İtalyan Hava Kuvvetleri ve İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nden üç kişi, ağırlıksız ortamda deneyler yapmıştı.

Şu an bir kişilik Virgin Galactic uçuş fiyatı 450.000 dolara kadar yükseldi.

Parkinson hastalarına maddi ve manevi destek için kurulan Parkinson's UK, Goodwin'in uçuşunu izlemek için 100 kişinin katıldığı bir parti düzenledi.

Listedeki bazı kişiler on yıldan fazladır bekliyor ve daha uzun süre bekleyenler olacak.

ABD'li multimilyoner Dennis Tito, 2001 yılında 20 milyon dolar ödemiş ve dünyanın ilk uzay turisti olmuştu.

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origin ve Virgin Galactic; misyonlarının bilimi ilerletmenin yanı sıra çok zenginlere hitap ettiğini söylüyor. Ancak uzayi maliyeti ve çevresel etkisi nedeniyle eleştiriliyor."Plaj savaşları"'ı kasıp kavurdu: yerel halk ücretlilara karşı savaşıyor