• 22 Haziran 2022 07:54
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yayılan havayolu kaosu grevlerle büyüyor, şirketler yeni personel almıyor

Bu haberi dinleyin
22 Haziran 2022 Yayılan havayolu kaosu grevlerle büyüyor, şirketler yeni personel almıyor

Avrupa’yı saran kaosu yeni sorunlarla büyüyor. Personel yetersizliği ile başlayan sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Avrupa’nın birço şehrinde uçuşlar iptal edilirken çalışan havaalanlarındaki sorunlara bu kez çalışanların grevi eklendi

Personel eksik yeni personel alınmıyor

Havalimanlarındaki kaosun nedeni Personel eksikliği olduğu ve yüzden uçuşlar iptal edildiği halde firmalar yeni personel almıyor.

Pandemi döneminde uçuşların büyük oranda azalması nedeniyle hem uçak şirketleri hem de havalimanlarının çok sayıda personeli işten çıkardığı ve şimdi yaşanan sorunların bu kararla bağlantılı olduğu belirtilirken, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ve Havalimanı Hizmetleri Birliği (ASA), seyahatlerin yeniden artmasıyla personel yetersizliğinin neden olacağı sorunlara daha önce dikkat çektiğine, ancak şirketlerin eleman alma konusunda çok geciktiğini söylüyor.

Hava yolu şirketleri ise bir yandan artan yakıt maliyetlerini ve pandeminin yol açtığı zararı yaşanan duruma gerekçe olarak gösteriyor. Havalimanı işletmecileri de özellikle güvenlik kontrol noktalarındaki personel eksikliğinin daha kapanmadığını, çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret talep etmesinin personel alımını zorlaştırdığını öne sürüyor ve karmaşadan kaynaklanan organizasyon sorununun kısa vadede düzeltilemeyeceğini söylüyor.

Grevler

Bu arada İspanya’da 24-25-26 Haziran’da Ryanair çalışanlarının başlatacağı Belçika, Portekiz, Fransa ve İtalya'daki Ryanair çalışanları destek olacaklarını bildirdi. Ryanair’n beş ülkeden toplam 2.700 çalışanı var.

Air France, Transavia, SAS ve Brussels Airlines çalışanları da ücret artışı konusunda işverenle anlaşamıyor. Çalışanların örgütlü olduğu sendikalar anlaşma sağlanmazssagreve gideceklerini söylğyor.

Corendon değiştirdi

Bu nedenle Türkşirketi Corendon Airlines, uçuşlarını Amsterdam'dan Rotterdam'a taşıdı.

Sendikalar, havayolunu diğer ülkelerin yanı sıra her ülkenin çalışma mevzuatını uygulamamak ve adli cezaları infaz etmemekle suçluyor.nı şekilde, onları görevi kötüye kullanmakla suçluyorlar: USO ve SITCPLA'dan, "Ekipleri için güvencesiz koşulları garanti eden ve personelinin yönetiminde zorlama ve korku kullanan temsili olmayan sendikalar arıyorlar".

İngiltere'de demiryolu grevi

Öte yandan'de demiryolu çalışanları da işverenle yürütülen toplusözleşme görüşmelerinin tıkaması üzerine greve gitti.