• 29 Aralık 2020 22:58
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde ücretler ne olacak

Bu haberi dinleyin
29 Aralık 2020 Turizmde ücretler ne olacak

Koronavirüs salgını nedeniyle başta olmak üzere birçok sektörde bırakın ücret artışını, işsizlik nedeniyle  mevcut ücretin bile alınamadığı yeni bir yıla girerken bazı alan ve sektörlerde her halukarda kısmi de olsa ücret artışları olabilecek.

Özel durumlarda

Bunlardande işsiz kalanlar bir yana bırakıldığında bazı spesifik alt ve yan kollarında çalışan şirketlerin maksimum yüzde 14.5 olmak üzere ücret artışları gerçekleştirebildiği öngörülüyor.

Dünya Gazetesi’nde yer alan Datassist Bordro Servisi’ndenşe Nazmiye Uça ve Umut Özbağcı’nın konuyla ilgili değerlendirmelerde  şöyle deniyor:

 

 

Ücretsiz izinler

“Pandeminin getirdiği belirsizlik ortamı devam etmekle birlikte, bazı şirketlerin kısa çalışma ve ücretsiz izinlere direnerek yapılarını korumaya çalışmaları umut vadediyor. 

Özellikle sektöründe pandeminin etkisiyle birlikte ücret artışının olmadığı; hatta iflasların, ücretsiz izinlerin ana gündem haline gelmesi söz konusu. 

Bunun yanındain bazı spesifik alt ve yan kollarında çalışan şirketlerin maksimum yüzde 14.5 olmak üzere ücret artışları gerçekleştirebildiği de bir veri olarak önümüzde.

Tüm sektörler için genel artış ortalaması yüzde 10.5-15 bandında seyredebilir. Enflasyon oranının altına sarkması da muhtemel. 

Artış olmayabilir, kesintiye gidilebilir

Özellikle pandemiden ve kur artışından dolayı doğrudan negatif etkilenen sektörlerde, ücret artışının dahi söz konusu olmadığı durumlarla da karşılaşılabilir. Bu durumda da ücret kesintilerinin birçok işveren için gündemde olacak.