• 18 Kasım 2023 00:14
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Markalaşan oteller

Bu yazıyı dinleyin
Erdal Çelik 18 Kasım 2023 Markalaşan oteller

Toplum olarak severiz abartmayı. 

Bazen kendimize bile ben bir markayım demekten hoşlanırız. 

Söylemesi bedavadır; bazen ileri gider ben bir dünya markasıyım bile deriz.

İşin aslı hiç de öyle değildir.

Ticari bir ürün yâda bir işletmenin kendisini diğer işletmelerden ayırmak için kullandığı bir sembol, logo veya algılanma bicimi olmakla birlikte, bir otel işletmesi için varoluşun en kıymetli öğesidir MARKA olmak.

Marka otel olmanın önemine dair bir soru sorulsa, onlarca “çünkü” ile yanıtlamak gerekir. 

Çünkü talebi arttırır

Çünkü çalışan bağlılığı ve sadakatini sağlar.

Çünkü müşteri davranışını standardize eder.

Çünkü bölgeye ve sektöre değer katar.

Çünkü çözüm ortaklarına güven verir.

Çünkü …

Çünkü …

Çünkü…

Her otel bir marka mıdır? yada çeşitli sebeplerle seyahat eden kişileirn, yada dinlenip eğlenmek üzere yaşadığı evden başka bir yere gidip sadece gecelerini geçirmek için konaklayıp hizmet aldıkları misafirperverlik atölyeleri midir ? 

Yaşı, kapasitesi, doğup inşa edildiği yer, kardeş otelleri, sahibi, kuruluş amacı gibi,

Otel işletmeleri de insanlara benzeyen bir kimliğe sahiptirler.

Bu kimlik, işletmelerin amacını ortaya koyar ve insanlar üzerinde bir algı oluşturur.

Otel işletmelerini saygın ve prestijli hale getiren temel unsur, yatırımın içini dolduran, otelde hizmet veren İNSAN davranışlarıyla mutlu olan, satın aldığı tatilden memnun ayrılan kişilerdir.

Buradan hareket ile, ben iyi bir markayım yada iyi bir marka olacağım diye iddiası olan otel yatırımlarının insan kaynağı politikalarını güncellemesi varsa yanlış giden bir durum önlem alması gerekmektedir. 

Yatırımının sahibi olan kişinin saygınlığı ve verdiği güven marka oluşumuna etki eden bir başka unsurdur. Bunun en etkin örneği rahmetli ve merhum işadamı Sn. Nuri ÖZALTIN dır. 

Elbette ta başında Sn. Edip SOYAK ardından Cem UZAN ve Özgür CİNKILIÇ gibi profesyonellerin katkısı çok fazladır ama içeride ve dışarıda yarattığı kaliteye giden yolu açan kişi olarak, aslan payı her zaman merhum ÖZALTIN ın dır.

Kitleler tarafından adından övgü ile söz edilen, talep yaratan, topluluklara güven ve huzur veren, rekabete açık, kısa vadeli değil uzun vadeli başarılara odaklanmış, kalite ve güvence sistemleri ile müşterileri ve çalışanlarına verdiği değer ile otellerinin marka oluşum sürecini tamamlamaya büyük katkı verdiğini söyleyebiliriz. 

Bir otel işletmesinde hizmet eden insana bakış açısı olumlu ve değerli değil ise marka olma yada marka oluşum süreci uzar. Bir otel işletmesi için, içi boş marka deyimi kullanılırken, tanımlamanın dayanağı o otel işletmesindeki yönetim sistemleri ve çalışanlarını değersizleştirdiği akla gelmektedir.

Bir otel işletmesi Bodrumda deniz kenarındaki arsasına personel lojmanı yapıyor. 

Biz olsak hemen otel yaparız. Marka böyle olunur diye adeta ders veriyor. 

Tebrik edip alkışlamayan, sektördeki insan kaynağı sorununu önemsemeyen, ben çok şükür iyiyim, siz kendinize bakın, senin de bir otelin olsun sen o zaman öyle yaparsın diye tevazu yu elden bırakanlardır. 

Ekonomik faktörler ve fiyat farklılıkları, kişinin hangi oteli hangi amaçla ? ne için ? ve nasıl bir tatil satın alma kararı verdiği hakkında bir fikir verebilir. 

Diğer yandan tüketicilerin sosyal özelliklerini bilmek de işletmeler açısından önemlidir

Misafir profili denilen bu durum markanın kendini nasıl lanse ettiğinin göstergesidir.

Tatil satın alan kişinin seçimlerini belirleyen dört temel etkenden söz edebiliriz.

Satın alanın kişiliği,

Otelin özelliği. Marka Bilinirliği 

Otelin bulunduğu bölge

Fiyat ve hizmet dengesi 

Bu etkenler, satın alma işleminde hem tatilci yönünden hem de otel yönünden bazı değişkenlerin etkili olabileceğini göstermektedir. Tatil satın alan kişiye bağlı değişkenler; alışkanlıklar ve güdüler olup, Otele bağlı değişkenler ise, oteller arasındaki ücret ve hizmet farklılıkları olsa da marka olma sürecini tamamlamış kurum ve otellerin pazarlamadaki riskinin daha az olduğu tecrübe edinilmiştir

Hepimizin bildiği gibi, bir otel işletmesinin üretime ya da faaliyetlerine devam etmesi için kârlılığın sürdürülebilir olması gerekmektedir. Günü kurtarmak, bir otel işletmesini gelecek kuşaklara taşınma stratejisi olamaz. Kısacası uzun soluklu üretim / hizmet stratejisi için kârlılığı önemsemek zorundadır. Kârlılık için, marka olmanın asıl önemi tam da burada devreye girmektedir. Yani işletme, iyi bir marka olmanın gücü sayesinde ürünün fiyatlandırmasını daha iyi konumlayabilir.