• 02 Nisan 2023 00:15
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Otelde sanat var (2)

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 02 Nisan 2023 Otelde sanat var (2)

Dünyada konaklama ve gastronomi sektöründe SANAT artık “sanat danışmanlarına” emanet ediliyor… cümlesiyle geçen yazımı sonlandırmıştım. Bu cümlede eksik olan ise bazı sanat sever otel yatırımcılarının ve sanata  ve bazı sanat koleksiyoncularının da turizme yatırım yapmaları OTELDE SANAT VAR oluşumunu sağladı.

Son yıllarda ülkemizde, sanatın otellere taşınması sadece mimari açısından olmamıştır. Otele  kimlik kazandıran çalışmalar, ülkenin çok farklı noktalarında da kendini gösterdi. Eski bir yazımda da belirttiğim Denizli’deki Şiir Otel edebiyat sanatının otel ve gastronomi sektöründe nadir görünen örneğidir. Belçika’da Picasso gibi ünlü sanatçılarla dostluğu olan Guillaume Apollinaire sergisini gezerken, Stavelot’e de 1899 da orada yaşadığı 8 odalı otel ve restoran, onun ismini taşımakta ve şiir, eserleriyle dekore edilmiş olduğunu öğrendim. (foto HTLGuillaume Apollinaire)

 

Plastik sanatlarla kendini betimleyen butik tarz oteller bu konuya önderlik yaptılar gibi bir görüşe katılmıyorum. İstanbul’daki Divan Oteline haksızlık etmiş olurum. Biz yine de herhangi bir tarihsel sıralama yapmadan ülkemizdeki otelleri sanat otellerini tanımaya  Çanakkale Eceabat’tan başlayalım. HOTEL CAELİ, çok büyük bir şarap bağının içinde yer alan 21 odalı geniş spa ve toplantı salonu, iddialı restoranıyla kalmayıp, kapıda ünlü heykeltıraş Seçkin Pirim’in “Cennetin Kapısı” isimli eserinden başlayarak dünyaca ünlü sanatçıların eserleri yer alıyor.

 

Fransız sanatçı Jean Francois Rauzier’ın dijital fotoğraf kolajı (foto HTL Caeli)

Çanakkale’den güneye doğru İzmir Özdere’ye inelim CLUB MARVY; kapasitesi hayli fazla bir sahil konaklama tesisi içinde sanat galerisi Ferhan İstanbullu tarafından yönetilen Atelier Marvy süreli sergi ve sanat etkinlikleriyle son yıllarda dikkat çekiyor.

(Bu arada belirtmemde fayda var kendini sanat oteli diye tanıtan ve sanat eserlerinin reprodüksiyonlarıyla yetinen Çeşme ve Alaçatı’daki tesisleri saymayacağım.)

Yerli ve yabancı yeni sanatçılarla koleksiyon oluşturan THE STAY WAREHOUSE Alaçatı, İstanbul Bebek Stay Hotel ile aynı işletmecinin. Sanat ve mimari üzerine çok kapsamlı kütüphanesi büyük dikkat çekiyor. The Stay grubunun ortak sanat koleksiyonu ve geniş etkinlikleri sanat ile tatili birlikte düşünenler tarafından takip ediliyor

Daha da güneye inelim CASA DELL’ARTE BODRUM; Büyükkuşoğlu ailesinin koleksiyonu olan Fikret Mualla, Nuri İyem, Mehmet Güleryüz gibi ünlü sanatçılarımızın eserlerinin yer aldığı Bodrum Torba’daki bu otel tek kelimeyle bir “sanat oteli” Resim, seramik ve heykel çalışmalarının yapılması ise oteli daha kucaklayıcı yapıyor. Mimari ve dekor açısından ayrıcalık taşıyan otelin, Lizbon’da aynı isimde bir butik oteli de bulunuyor.

 

Bodrum’u uluslararası bir otel markası olan Accor’un 102 odalı MGALLERY Yalıkavak ile yazımızın bu bölümünü sonlandıralım. Otel sanat otelleri arasında, eserlerini bulundurduğu sanatçı yoğunluğu bakımından ayrı bir yer tutuyor. Ahmet Güneştekin, Ahmet Oran, Ayla Turan, Beste Alperat, Bubi, Burcu Yavuz, Burhan Doğançay, Cengiz Yatağan, Chintan Upadhyay, Çisil Özgür, Emre Evcimen, Emre Namyeter, Ergin İnan,Erhan Lanpir, Ertuğrul Ateş,Evren Erol, Eylül Deniz, Ferruh Başağan, Özde Can Köroğlu, Güngör Taner, Haluk Akakçe, Kazım Karakaya, Lorenzo Quinn, Mert Ege Köse, Mike Dargas, Murat Polat, Mustafa Ata, Mustafa Horosan, Neşe Erdok, Ömer Uluç, Ozan Oganer, Ozan Ünal,Peter Halley, Peter Zimmermann, Philippe Pasque, Richard Orlinski, Robert Indiana, Şafak Yükseler, Seo Young Deok Yani, Sibel Niksarli, Taner Yılmaz,Yasin Uysallar, Yiğit Yazıcı, Zekai Ormancı.

Haftaya OTELDE SANAT VAR(3)