• 21 Aralık 2023 02:19
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Mutfakta Kadın Şef Var

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 21 Aralık 2023 Mutfakta Kadın Şef Var

 

Alman Endüstri ve Ticaret odası 2022 kayıtlarında eğitimli aşçılar ile yapılmış olan anlaşmaların sayısının 14.453 olduğunu ve bunların 3.375’inin kadın aşçı olduğunu açıkladı Yani kadınların oranı dörtte bir.

Gastronomide kadınlar güçleniyor mu? 

 

Kadın şef olmak ve bu kariyeri sürdürmek, ödüllü kadın şef olmak için artık dünyada bol rol modeller var. Almanya’da yayınlanan ve yayıncısı ve de baş editörü Sabine Romies, 2022 mart da 1. Ve bu yıl eylülde 2. Olarak dergiyi bu konuya ayırdı. 2024 mart ayında 3. Bölümü yayınlayacağını açıkladı. Dergide kadın şeflerin tanıtılması, farklılıkları, uygulamaları bilgilerinin yanında kadın şeflerin gençlere rol model olmalarıyla gelecekte mutfak üzerindeki kadın hakimiyetini irdeliyor. Özellikle sürdürülebilir mutfak yönetiminde kadın şeflerin ne derece başarılı olacağını öngören trend araştırmacıların analizlerine de yer veriyor.

2022 de Almanya'nın en genç yıldız şefi ve 2020'de Yılın Şefi seçilen, bu yıl da Gurme dergisi FALSTAFF’ın Yılın Şefi seçilen, Köln de Sahila Restoranı ve Yu*lia restoranlarının şefi olan Julia Komp’u bu sayede tanıdım. 2024 restoran rehberinde de 100 üzerinden 91 puan aldı. Partneri Yunus Özananar ile birlikte işlettikleri Yu*lia Mezze Bar da 86 puan aldı.

Julia Komp'in özgün mutfağı, dünyayı dolaşan biri olarak edindiği deneyimlerle şekilleniyor.

“Tüm yemekler benim kişisel imzamı taşıyor; bunlar yıldız bir şef ve dünya gezgini olarak deneyimlerime dayanıyor.” Her menü bir dünya turudur sloganı. Almanya’nın en genç ödüllü kadın şefi ünvanına da sahip olan Komp genç meslekdaşlarına; Başarının tarifi; tutku ve harika bir tat duygusudur diyor. 

2022 verilerine göre Almanya’da ödüllü 17 kadın şef var.

Dünya’nın en iyi kadın şefi Mexicocity’deki Rosette Restaurantının sahibi ve şefi Elena Reggadas olduğunu düşünün veya Avusturya sınırında Slovenya’da 3 yıldızlı restoranıyla Ana Ros’un başarısı “Mutfakta gelecek kadınların mı” sorusunu bana sorduruyor… 

Biz de son yıllarda hızlı gelişmeler yaşıyoruz. Mardin’de başlayıp yöresel mutfağın ne kadar önemli olduğunu hatırlatan Ebru Baybara Demir, yaptığı sosyal projelerle istihdam yarattı ve bir çok gence rol model oldu. Konaklama sektöründeki gastronomi bölümü halen daha kadın şef tercihlerinde istenilen olgunluğa erişemedi. Son yıllarda sahil bölgelerindeki marka otellerin menü dışı restoranlarda tek tük kadın şefler görülüyor ve umut veriyor.

İstanbul, İzmir, Bodrum Antalya’da Michelin yıldızlı ve Gault&Millau kadın şeflerin sayılarının hızla artacağını umuyorum. 

Paris sokaklarında otel veya restoranların önündeki menü tabelalarında gururla asılan kadın şef fotoğrafını bizim ülkemizde de bolca göreceğimiz günlerin özlemiyle…

Meraklısına notlar:

https://www.turkascihaberleri.com/HaberDetay/77745/Turkiye-nin-En-Iyi-Kadin-Sefleri.html

https://guide.michelin.com/tr/tr/article/people/diverse-women-diverse-styles-female-chefs-of-istanbul-tr