• 08 Nisan 2023 14:53
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Otelde sanat var (3)

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 08 Nisan 2023 Otelde sanat var (3)

Bodrumdan Antalya’ya geldiğimizde, önce sanatın bir başka boyutu müziğe değineceğim. Oteller bünyesinde müzik sıradan bir aktivite olarak görülebilir. Oysa müziğin bir veya birkaç çeşidi ile özdeşleşerek, özgün ve periyodik sunumu önemlidir. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin kurucusu, ülkemizin uluslararası gururu, Fazıl Say ve organizatör Kadir Dursun, Akra Jazz Festivalini bugüne kadar 5 kez AKRA HOTELS Antalya bünyesinde gerçekleştirdiler. 2022 yılındaki programda Igor Butman Moskow Jazz Orchestra, Imany Voodoo Cello, Kokoroko, Chına Moses, Antonio Lizana Ensemble, Neşet Ruacan Quartet,Mark Eliyahu ve Fazıl Say gibi ünlü sanatçılar yer aldılar. Her yıl haziran ayında gerçekleştirilen Akra Jazz, ülkemizde ve dünyada müzik ile otelde, sanatın en güzel örneklerindendir.

İkinci bir örnek ise Antalya Kaleiçi’nde bulunan KAUÇUK HOTEL. Mütevazi bir yapıda, klasik müzik gruplarıyla, izleyicilerini buluşturan, 8 odalı tarihi konağın bir çok mekanında yerli ve yabancı ressamların eserleri yer almaktadır.

Yerli otel zincirinde 50 yıllık geçmişe sahip Barut Hotels, son yıllarda birçok farklı yeniliği bünyesinde barındırıyor. “Otelde Sanat Var” mottosunu bünyesindeki otellerde yoğun olarak yaşatmaktadır. LARA BARUT COLLECTION HOTEL den başlayalım. Öncelikle otelin girişindeki antik çağdaki “Işık Ülkesi” Likya’ya ve onun özgür, kahraman kadınlarına bir gönderme gibi duran Tuğrul Selçuk’un 2018 tarihli bronz “Likya Kraliçesi” heykeli ve onu adeta bütünleyen, otel giriş duvarlarındaki Özgür Turan’ın demir dökümden “Tanrıçalar” kabartmaları ve Zeynep Eren’in topraktan yapılan duvar üstünde oturan “Ana Tanrıça” heykelleri var.

 

 

 

 

 

Lara Barut Collection’ın bütün mekanlarında özenle seçilmiş yerli sanatçıların yüzden fazla eserlerini görmek, yerli ve genç sanatçılara verilen önemi de gösteriyor. Her yıl ekim ayında düzenlenen sanat haftasında, genç sanatçılar bir hafta süresince otelin sanat yaratım alanında eserlerini hazırlıyorlar. Bir haftanın sonunda yaratılan eserler, çalıştayın ayrılmaz bir parçası olan sergide, otel misafirlerinin ziyaretine açılıyor. 4 yıldır yapılan bu sanat dolu çalıştay, 2023 de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında düzenlenecek.

Lara Barut Collection’ın  yeni ayrıcalıklı ürünü olan BAYOU Villalarında ve özel alanlarında birçok yerli sanatçının eserleri bulunuyor. 

Barut Hotels’in “Collection” serisindeki Side’de bulunan diğer otellerinde sanat açısından durum farklı değil. 

Ailenin ilk otelciliğe başladığı Side’de bulunan ACANTHUS CENNET BARUT COLLECTİON’da giriş kapısının yanında, cam sanatının ender bulunan bir  koleksiyonu “KATREMİSLER”yer alıyor. 

Safran A la’carte Restaurant’da ise Süleyman Saim Tekcan’ın, bulunduğu mekana özel  olan “Atlar” çalışması var ki, yıllarca bir çok sporun yanında binicilikle de uğraşan, turizmcilerin duayeni ve rol modeli Ali Barut’un at tutkusu ile çok özdeşleşiyor.

Antalyalı sanatçı Tufan Dağıstanlı’nın seramik tabaklar serisi ise yerli sanatçılara gösterilen özenin bir simgesi.

Heykeltıraş Ebru Döşekçi, Evrim adlı çalışmasının bir serisi de bu otelin duvarlarını süslerken sanatçı duygularını şöyle açıklıyor “Acanthus & Cennet Barut Collection’ı keşfe geldiğimde, otelin konumu ve bana hissettirdikleri ile bu eserim arasında bir bağ kurdum. Vatoz balığı hamilelik sürecini iki yıla kadar uzatabilen özel bir canlı. Kendini güvende hissettiği ortamda ve doğru zamanda doğumunu gerçekleştiriyor. Acanthus’un vatoz için huzur verici, güvenli ve dingin bir yer olduğunu hissettim ve onu yeni evine yerleştirdim.”

Bir sonraki yazıda Antalya’dan Eskişehir ve oradan da İstanbul’a gideceğiz.