Hatırlıyor muyuz?
Mikdat Kadıoğlu, 2017 yılında Alanya Aladdin Keykubat Üniversitesi’nin ALTİD ve TUROFED ile beraberdüzenlediği “İklim Değişikliği” panelinin konuşmacısı, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim uzmanı bir profesör.
Sn. Kadıoğlu o günki toplantıda ne demiş anımsayalım:
“Çevre felaketlerinin veküresel ısınmanın bu şekilde devam etmesi durumunda deniz seviyeleri yükselecek, kuraklık artıp, yağışlar azalacak ve turizm sezonu ilkbahar ve sonbahar aylarına kayacak. “
Yani bugün yüksek sezon olarak tanımladığımız Temmuz ve Ağustos ayları artık ölü sezon olacak.
Üzerinden 6 yıl geçmiş. Yeşil Yıldız’ı tutturamadık, Yeşil Belge verelim diyerek Sürdürülebilir Turizm Programı adı altında iyi niyetli olan ama uygulamada neresinden tutsanız dökülen bir programile görüntüyü kurtarmaya çalışmaktayız.
Ormanları katlederken, cennet koyları birilerine peşkeş çekerek yok ederken, şehirciliği bir rant bilimi haline getirip şehirlerimizi yaşanmaz bir hale sokarken yamalı yeşil birbohça ile dünya turizminde sınıf atlayacağız.
Sorun sadece bunlar da değil. Turizmde Sürdürülebilirliğinönündeki en büyük engel uygulamaktan vazgeçemediğimiz Herşey Dahil sistemi ve türevleri. Gelecek kuşakların suyunu,havasını, denizini, toprağını her şeyini bugünü kurtarmak adına satıyoruz.
Dünyanın her yerinde kitle turizmine dönük kısıtlamalar getirilirken biz ağzımızda sükseli laflarla sürdürülemezliği nasılsürdürülebilir bir hale getiririz, onutartışıyoruz.
Mesela son günlerde konutların turistlere kiraya verilmesi konusu AIRBNB başlığı altında gündeme yerleşti. Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ersoy bu tip satışların dünyanın her yerinde olduğu gibi bir düzene sokulacağını ifade etti. Dünyanın nerelerindebu tip düzenlemeler var hepsini bilemiyorum. Ancak, Amsterdam yanılmıyorsam 2020 yılından bu yana bu düzenlemeleri uygulayan şehirlerden bir tanesive sadece düzenleme değil, aynı zamanda AIRBNB ve benzeri satışlar için kısıtlamalar da getirdi. Sn. Bakan “ bu da bir turizm çeşidi, bundan da yararlanmamız gerekiyor” diyor ama,Amsterdam’ın uyguladığıkısıtlamaların neden getirildiği konusunu , ucunda Sürdürülebilir Turizm olmasına karşın, tartışmaya açmıyor.
Dönelim Sn. Mikdat Kadıoğlu’nun 2017 yılındaki konuşmasına. Bugün, 6 sene sonra, TUI’nin CEO’su Sebastian Ebel, geçenlerde yaptığı bir konuşmada aşırı ısı artışı, orman yangınları nedeni ile önümüzdeki dönemde yüksek sezon olarak nitelediğimiz Temmuz ve Ağustos aylarına dönük taleplerin ön ve arka sezonlara kayacağını, Şubat ayından Mayıs ayına kadar ve sonbahar döneminde daha çok satış olacağını belirtiyor.
Sn. Ebel, 6 sene sonra sayın Kadıoğlu’nun tespitini onaylıyor. Biz ise iklim değişikliğini hala televizyonlarda akşam haberlerinin ardından gelen hava durumu programlarından takip ediyoruz.