• 14 Aralık 2021 16:13
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Herşey Dahil neden mi sonuç mu?

Bu yazıyı dinleyin
Bener E. Kavukçuoğlu 14 Aralık 2021 Herşey Dahil neden mi sonuç mu?

 

11.12.2021 tarihli Turizm Gazetesi’nde haberi okuduk, Sn. Hıncal Uluç 10.12.2021 tarihinde Sabah Gazetesindeki köşesinde Herşey Dahil sistemi ile ilgili bir yazı kaleme almış, ki bu yazısında da Türkiye turizminin bu denli ucuz olmasını Herşey Dahil Sistemine bağlamış.

Türkiye’deki fiyatların ucuz olduğu bir gerçek. 

Daha birkaç hafta önce Antalya’da yapılan 11.Uluslararası Resort  Kongresinde konuşan Sn. Kültür ve Turizm Bakanı, Türkiye’nin  2021 yılında nasıl başarılı bir grafik çizdiğini anlatırken, İspanya’dan daha fazla turist aldığımıza vurgu yapmıştı.  Daha yazının mürekkebi kurumadan gördük ki, 2021’in ilk 10 aylık döneminde İspanya’yı nerede ise fotofiniş yöntemi ile geçmişiz, amma gelirlerde İspanya’nın bizden nerede ise 2 katı fazla bir noktada olduğunu herhalde  Bakan bey e söylememişler.

Evet, Türkiye en düşük fiyatlı ya da en ucuz destinasyonlardan biri. Bunun nedeni Herşey Dahil sistemi mi?

Öncelikle sürekli  vurgulamaya çalıştığımız gibi Türkiye’nin bir Turizm Stratejisi yoktur. Sn. Ertuğrul Günay döneminde  bu yönde bir plan hazırlandı. Çok geç kalınmıştı, eleştirilecek yönleri vardı, tartışılması gerekiyordu ama en azından önemli bir adım atılmıştı: “Türkiye Turizm Stratejisi 2023”. Bugün  anımsayan var mı? Yok.

Sonuç olarak sektör bu boşlukta rant üzerinde  büyüdü.

Bu çarpık ve öngörüsüz  büyümede 4 ve 5  yıldızlı yatak sayısının diğer rakiplerimizden fazla olması gurur kaynağımız oldu. Öyle ya İspanya, İtalya, Yunanistan gibi rakiplerimizde bu oran %25 – 30 civarında iken, bizde %50 ler ile ifade ediliyordu.  Anlamsız bir şekilde gurur duyduk. Ama  cahilce gururlanmak yerine sorgulamamız gerekiyordu: Neden rakiplerimiz ile aramızda böylesine büyük bir fark var?

Tüm  bunların yanında bu çarpık gelişmeye paralel olarak, Sn. Bahattin Yücel’in de vurguladığı gibi özellikle otel sektörünün ciddi bir ÖZKAYNAK sorunu var. Bu da yatırımcıyı zorunlu olarak Tur Operatörünün kucağına atıyor ve fiyatları Tur operatörü  belirliyor.

TUİ’nin  bir yöneticisi   ne diyor:” Herşey Dahil bizim çok ideal bir sistem, en çok parayı  oradan kazanıyoruz!”

O nedenle Sn.Hıncal Uluç’un yazısındaki yanlışı düzeltelim:

Herşey Dahil Sistemi bir neden değil,  bir sonuçtur.

Sn. Zafer Alkaya’nın da vurguladığı gibi artık  Herşey Dahil Sistemini bir tabu olmaktan çıkarıp, konuşmanın, tartışmanın zamanı geldi de geçiyor bile.